Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Juridische stappen vleesveehouders uit onvrede fosfaatregeling

"In fosfaatregeling geen onderscheid tussen bio en niet-bio"

Tholen – "Vleesveehouders hebben niet bijgedragen aan de overschrijding van het mestplafond. Toch moeten zij aan strenge regels voldoen, waardoor zij hun bedrijf niet op een normale manier kunnen uitvoeren, laat staan uitbreiden", sprak Franca Damen, advocaat agrarisch recht bij Kneppelhout & Korthals Advocaten tijdens de uitzending van EenVandaag op 20 maart. Onder vleesveehouders heerst veel onvrede. Boeren die hun veestapel recent nog hebben uitgebreid vrezen voor hun voortbestaan. De regeling stelt hen voor een moeilijke keuze: de veestapel fors inkrimpen of torenhoge boetes voor elk te veel gehouden dier betalen.



Nadat de regeling bekend werd gemaakt heeft er overleg plaatsgevonden tussen de vleesveesector en het ministerie. Dat heeft geresulteerd in de kamerbrief van afgelopen vrijdag. "Een wettelijke grondslag voor de regeling ontbreekt en er is sprake van inbreuk op het eigendom", vertelt Damen, die in reactie daarop een kort geding aanspant. "Zelfs als er kalveren uit de eigen veestapel worden geboren, moeten vleesveehouders per te veel gehouden dier tweemaandelijks een boete van 480 euro betalen." Daardoor zien meerdere vleesveehouders zich genoodzaakt een deel van hun veestapel naar de slacht te sturen.

"In de fosfaatregeling wordt voor wat betreft de vleesveehouderij geen onderscheid gemaakt tussen biologisch en niet-biologisch. De vleesveesector als geheel stelt zich op het standpunt dat zij uit deze regeling gehaald moeten worden." De uitkomst van het kort geding gaat vanzelfsprekend dus ook biologische vleesveehouders aan.