Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Velt: "We hebben gezond en ecologisch verstand nodig"

De laatste weken lijken alle pijlen op duurzaam geproduceerde voeding gericht. Klimaatbewust koken, meer minder vlees eten en biologische producten kopen. Initiatieven die opkomen voor deze principes worden door artikelen als 'Vegetarisch eten is niet per se goed voor het klimaat' en 'Bio is niet per se gezonder en milieuvriendelijker, plantaardig eten wel' onderuitgehaald. Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, roept op tot gezond en ecologisch verstand.

Stijn Bruers haalt wetenschappelijke onderzoeken aan die aantonen dat een beetje vergif in ons eten geen kwaad kan. Andere wetenschappers tonen aan dat pesticiden wel schadelijk zijn voor mens en milieu. Velters tonen al meer dan veertig 40 jaar dat ze groenten kunnen kweken in hun tuin zonder gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Bioboeren doen dat op grotere schaal.

Een ander argument dat vaak wordt aangehaald om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te vergoelijken is de voedselvoorziening voor onze wereld. Die zou immers niet gegarandeerd zijn zonder het gebruik hiervan. Als je daar tegenover zet dat op dit moment ongeveer een derde van alle voedsel verspild wordt, mede omdat het niet voldoet aan onze eisen (denk aan de kromkommers), ziet andere oplossingen dan voor gewasbeschermingsmiddelen te kiezen.

In de discussies lazen we ook dat ecologisch eten (dus kiezen voor bio en minder vlees) een privilege is voor wie het kan betalen. Het klopt dat biologische producten vaak duurder zijn dan gangbare. Maar een biologische maaltijd hoeft dat niet te zijn. Durf daarvoor verder te kijken dan je klassieke maaltijd. Velt pleit voor seizoensgroenten en minder bewerkte producten in de hoofdrol. Als je op die manier kookt, hoeft je maaltijd echt niet duurder te zijn dan een klassieke maaltijd.

Ondanks alle negatieve berichtgeving, blijven wij ervan overtuigd dat koken met gezond en (eco)logisch verstand wel gezonder en milieuvriendelijker is. Want geef toe, aan je (klein)kind geef je toch ook niet een klein beetje sigaretten? En seizoensgroenten uit een rijke, levende bodem vol compost, klaargemaakt op grootmoeders wijze met echte producten is toch het summum van goed leven?

Voor meer informatie: www.velt.nu

Publicatiedatum: 20-3-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

24-3-2017 Pools biologische groentenareaal op eenzame hoogte
24-3-2017 Kleinere avocado's door droogte in Afrika
24-3-2017 "Alles biologisch kost zes keer zo veel land"
24-3-2017 "Pas op de plaats met aanvoer bio-granadilla's door overstromingen Peru"
24-3-2017 Westlandse Druif beschermt biologisch met kippen
23-3-2017 Eerste BD-aubergines en -puntpaprika's Frank de Koning geoogst
22-3-2017 Biologische landbouw: goedkope bondgenoot voor zuiver water
22-3-2017 "Mengteelt maakt biologisch gewas weerbaarder"
22-3-2017 "Biologische aardappelteelt is topsport"
20-3-2017 Sprinklr bezorgt biologische planten bij je thuis
20-3-2017 "Biopeenprijzen hebben ijzersterke notering"
17-3-2017 "Dat biologische landbouw geen bestaansrecht heeft is onzin"
17-3-2017 "Groenten en fruit groeien in de achtertuin van Rotterdam"
17-3-2017 Afrikaanse bio-mango heeft lange weg te gaan
17-3-2017 "Omschakelen geen zekerheid voor beter saldo en rendement"
16-3-2017 Mini-cursus 'De Biologische groentetuin'
15-3-2017 "Kritiek van Bruers op biologische sector ongefundeerd"
15-3-2017 Zwitserland: prijsverschil biologische en conventionele aardappelen groeit
14-3-2017 Fraude met bio-goudbessen
14-3-2017 Senegal ziet exportkansen biomango's naar EU

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *