Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Velt: "We hebben gezond en ecologisch verstand nodig"

De laatste weken lijken alle pijlen op duurzaam geproduceerde voeding gericht. Klimaatbewust koken, meer minder vlees eten en biologische producten kopen. Initiatieven die opkomen voor deze principes worden door artikelen als 'Vegetarisch eten is niet per se goed voor het klimaat' en 'Bio is niet per se gezonder en milieuvriendelijker, plantaardig eten wel' onderuitgehaald. Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, roept op tot gezond en ecologisch verstand.

Stijn Bruers haalt wetenschappelijke onderzoeken aan die aantonen dat een beetje vergif in ons eten geen kwaad kan. Andere wetenschappers tonen aan dat pesticiden wel schadelijk zijn voor mens en milieu. Velters tonen al meer dan veertig 40 jaar dat ze groenten kunnen kweken in hun tuin zonder gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Bioboeren doen dat op grotere schaal.

Een ander argument dat vaak wordt aangehaald om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te vergoelijken is de voedselvoorziening voor onze wereld. Die zou immers niet gegarandeerd zijn zonder het gebruik hiervan. Als je daar tegenover zet dat op dit moment ongeveer een derde van alle voedsel verspild wordt, mede omdat het niet voldoet aan onze eisen (denk aan de kromkommers), ziet andere oplossingen dan voor gewasbeschermingsmiddelen te kiezen.

In de discussies lazen we ook dat ecologisch eten (dus kiezen voor bio en minder vlees) een privilege is voor wie het kan betalen. Het klopt dat biologische producten vaak duurder zijn dan gangbare. Maar een biologische maaltijd hoeft dat niet te zijn. Durf daarvoor verder te kijken dan je klassieke maaltijd. Velt pleit voor seizoensgroenten en minder bewerkte producten in de hoofdrol. Als je op die manier kookt, hoeft je maaltijd echt niet duurder te zijn dan een klassieke maaltijd.

Ondanks alle negatieve berichtgeving, blijven wij ervan overtuigd dat koken met gezond en (eco)logisch verstand wel gezonder en milieuvriendelijker is. Want geef toe, aan je (klein)kind geef je toch ook niet een klein beetje sigaretten? En seizoensgroenten uit een rijke, levende bodem vol compost, klaargemaakt op grootmoeders wijze met echte producten is toch het summum van goed leven?

Voor meer informatie: www.velt.nu

Publicatiedatum: 20-3-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-10-2017 22% fruitteelt Saksen-Anhalt biologisch
19-10-2017 "Overproductie dreigt door massale omschakeling naar bio"
18-10-2017 VS: Kansen voor cranberry-telers na magere oogst in Canada
18-10-2017 Frankrijk: bio-wortelen Bio c'Bon niet residuvrij
16-10-2017 Het wel en wee van een kleine Canadese biologische kasgroenteteler
16-10-2017 Duitsland: Bio-appeltelers optimistisch, ondanks kleinere oogst
16-10-2017 Klimaatverandering bedreigt wilde verwanten voedselgewassen
16-10-2017 Levenskrachten in voedsel meten met koperkristallisatiebeelden
16-10-2017 Waar blijven de tegenstanders van eerlijk rekenen?
13-10-2017 "Ga niet als een cowboy de markt op, maar sluit je aan bij een afzetpartij"
13-10-2017 Belang van bijenbestuiving op Bejo’s Open Dagen
13-10-2017 Koeien richten enorme ravage aan bij Amerikaanse bio-boer
12-10-2017 Bezwaren tegen sojapatent Monsanto afgewezen
11-10-2017 "Bij bio nóg afhankelijker van de grillen van de natuur"
11-10-2017 Sil Oostendorp: teler in bijen- en vogelparadijs
10-10-2017 Bio wordt populairder in Iran
10-10-2017 Graanteeltseizoen: langdurige droogte, nauwelijks ziektedruk
10-10-2017 Uitgebreide gids biologische gewasbescherming vruchtgroenten verschenen
10-10-2017 Costa Rica grote exporteur biobananen en -ananas naar EU
10-10-2017 Bourgondisch genieten met een broodje kaas tussen de middag

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *