Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Velt: "We hebben gezond en ecologisch verstand nodig"

De laatste weken lijken alle pijlen op duurzaam geproduceerde voeding gericht. Klimaatbewust koken, meer minder vlees eten en biologische producten kopen. Initiatieven die opkomen voor deze principes worden door artikelen als 'Vegetarisch eten is niet per se goed voor het klimaat' en 'Bio is niet per se gezonder en milieuvriendelijker, plantaardig eten wel' onderuitgehaald. Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, roept op tot gezond en ecologisch verstand.

Stijn Bruers haalt wetenschappelijke onderzoeken aan die aantonen dat een beetje vergif in ons eten geen kwaad kan. Andere wetenschappers tonen aan dat pesticiden wel schadelijk zijn voor mens en milieu. Velters tonen al meer dan veertig 40 jaar dat ze groenten kunnen kweken in hun tuin zonder gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Bioboeren doen dat op grotere schaal.

Een ander argument dat vaak wordt aangehaald om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te vergoelijken is de voedselvoorziening voor onze wereld. Die zou immers niet gegarandeerd zijn zonder het gebruik hiervan. Als je daar tegenover zet dat op dit moment ongeveer een derde van alle voedsel verspild wordt, mede omdat het niet voldoet aan onze eisen (denk aan de kromkommers), ziet andere oplossingen dan voor gewasbeschermingsmiddelen te kiezen.

In de discussies lazen we ook dat ecologisch eten (dus kiezen voor bio en minder vlees) een privilege is voor wie het kan betalen. Het klopt dat biologische producten vaak duurder zijn dan gangbare. Maar een biologische maaltijd hoeft dat niet te zijn. Durf daarvoor verder te kijken dan je klassieke maaltijd. Velt pleit voor seizoensgroenten en minder bewerkte producten in de hoofdrol. Als je op die manier kookt, hoeft je maaltijd echt niet duurder te zijn dan een klassieke maaltijd.

Ondanks alle negatieve berichtgeving, blijven wij ervan overtuigd dat koken met gezond en (eco)logisch verstand wel gezonder en milieuvriendelijker is. Want geef toe, aan je (klein)kind geef je toch ook niet een klein beetje sigaretten? En seizoensgroenten uit een rijke, levende bodem vol compost, klaargemaakt op grootmoeders wijze met echte producten is toch het summum van goed leven?

Voor meer informatie: www.velt.nu

Publicatiedatum: 20-3-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

25-4-2017 "Groei aardappelen in stoomverpakking vergelijkbaar met bio"
25-4-2017 Mardi F1: nieuwe zomerbloemkool voor biologische teelt
25-4-2017 Betere opbrengsten voor telers van biologische gember
25-4-2017 IQF vriestechniek maakt superfood breder beschikbaar
24-4-2017 FreshNSure Pear test scant aanwezigheid 1-MCP
21-4-2017 Biologische appel- en perenproductie groeit in Italiaanse Piëmont
20-4-2017 Nachtelijke overuren voor sproeiers en teler
20-4-2017 Spanje: "90% van onze bio-paprika's gaan naar Engeland"
19-4-2017 Groot volume biologische aardbeien op Chinese markt
19-4-2017 Gewasbehandelingsmiddelen Ad Terram nu ook voor bio-teelt
18-4-2017 "Bepaalde fruitrassen zijn watjes"
18-4-2017 "Biologisch is de beste garantie voor een voedzame maaltijd"
18-4-2017 Gevolgen nieuwe EU Controle Verordening nog niet in te schatten
14-4-2017 LTO Flevoland wil phytophthora-arbitrage in hele provincie
14-4-2017 Don Limón gaat op biologische toer in Europa
14-4-2017 "Biologische landbouw moet tussen de oren zitten"
13-4-2017 Welke impact heeft ons eten op de wereld om ons heen?
13-4-2017 "Natuur lost heel veel zaken voor je op"
12-4-2017 Vogel steekt stokje voor Paasvuur
12-4-2017 "10% van de teelt in biologische landbouw mislukt"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *