Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Velt: "We hebben gezond en ecologisch verstand nodig"

De laatste weken lijken alle pijlen op duurzaam geproduceerde voeding gericht. Klimaatbewust koken, meer minder vlees eten en biologische producten kopen. Initiatieven die opkomen voor deze principes worden door artikelen als 'Vegetarisch eten is niet per se goed voor het klimaat' en 'Bio is niet per se gezonder en milieuvriendelijker, plantaardig eten wel' onderuitgehaald. Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, roept op tot gezond en ecologisch verstand.

Stijn Bruers haalt wetenschappelijke onderzoeken aan die aantonen dat een beetje vergif in ons eten geen kwaad kan. Andere wetenschappers tonen aan dat pesticiden wel schadelijk zijn voor mens en milieu. Velters tonen al meer dan veertig 40 jaar dat ze groenten kunnen kweken in hun tuin zonder gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Bioboeren doen dat op grotere schaal.

Een ander argument dat vaak wordt aangehaald om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te vergoelijken is de voedselvoorziening voor onze wereld. Die zou immers niet gegarandeerd zijn zonder het gebruik hiervan. Als je daar tegenover zet dat op dit moment ongeveer een derde van alle voedsel verspild wordt, mede omdat het niet voldoet aan onze eisen (denk aan de kromkommers), ziet andere oplossingen dan voor gewasbeschermingsmiddelen te kiezen.

In de discussies lazen we ook dat ecologisch eten (dus kiezen voor bio en minder vlees) een privilege is voor wie het kan betalen. Het klopt dat biologische producten vaak duurder zijn dan gangbare. Maar een biologische maaltijd hoeft dat niet te zijn. Durf daarvoor verder te kijken dan je klassieke maaltijd. Velt pleit voor seizoensgroenten en minder bewerkte producten in de hoofdrol. Als je op die manier kookt, hoeft je maaltijd echt niet duurder te zijn dan een klassieke maaltijd.

Ondanks alle negatieve berichtgeving, blijven wij ervan overtuigd dat koken met gezond en (eco)logisch verstand wel gezonder en milieuvriendelijker is. Want geef toe, aan je (klein)kind geef je toch ook niet een klein beetje sigaretten? En seizoensgroenten uit een rijke, levende bodem vol compost, klaargemaakt op grootmoeders wijze met echte producten is toch het summum van goed leven?

Voor meer informatie: www.velt.nu

Publicatiedatum: 20-3-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

18-8-2017 PCG zoekt Vlaamse landbouwers voor experiment koolstofopbouw
18-8-2017 Productie bio-fruit Argentijnse Rio Negro groeit met 52%
18-8-2017 "Voor handel en bloemist hoeft het helemaal niet allemaal uniform"
18-8-2017 Ontheffingsaanvraag nodig voor gebruik gangbaar zaaizaad voor bio-haverteelt
17-8-2017 Ecuador introduceert eigen bio-keurmerk
17-8-2017 Vroege start voor het Hollands boerenkoolseizoen
17-8-2017 Martinavarro bundelt krachten met Rio Tinto tot Citri&Co
16-8-2017 Status van biologische gewasbescherming in Zuid-Afrikaanse fruitsector
16-8-2017 Dominicaanse Republiek exporteert meer bio-bananen naar Europa
16-8-2017 Vraagtekens bij enorme bio-uitbreiding Spanje
15-8-2017 Myanmar heeft groot potentieel voor biologische teelt
14-8-2017 Keuze wintergroenbemester bepaalt opbrengst zomergewas
14-8-2017 "Meer bio-boerenkool dan verwacht"
14-8-2017 Biofruit-telers trotseren vorst, maar vrezen hagel
14-8-2017 VS: verkoopstijging bio-versproducten, maar consument heeft liever lokaal
11-8-2017 EU Dashboard voor AGF-handel
10-8-2017 Lage temperaturen be´nvloeden volumes Mexicaanse bio-bananen
10-8-2017 Griekse mentaliteit ten aanzien van bio-AGF verandert
10-8-2017 Variabele toepassing Protamylasse in biologische akkerbouw
10-8-2017 Kwart minder biologische appelen in EU

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *