Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Velt: "We hebben gezond en ecologisch verstand nodig"

De laatste weken lijken alle pijlen op duurzaam geproduceerde voeding gericht. Klimaatbewust koken, meer minder vlees eten en biologische producten kopen. Initiatieven die opkomen voor deze principes worden door artikelen als 'Vegetarisch eten is niet per se goed voor het klimaat' en 'Bio is niet per se gezonder en milieuvriendelijker, plantaardig eten wel' onderuitgehaald. Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, roept op tot gezond en ecologisch verstand.

Stijn Bruers haalt wetenschappelijke onderzoeken aan die aantonen dat een beetje vergif in ons eten geen kwaad kan. Andere wetenschappers tonen aan dat pesticiden wel schadelijk zijn voor mens en milieu. Velters tonen al meer dan veertig 40 jaar dat ze groenten kunnen kweken in hun tuin zonder gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Bioboeren doen dat op grotere schaal.

Een ander argument dat vaak wordt aangehaald om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te vergoelijken is de voedselvoorziening voor onze wereld. Die zou immers niet gegarandeerd zijn zonder het gebruik hiervan. Als je daar tegenover zet dat op dit moment ongeveer een derde van alle voedsel verspild wordt, mede omdat het niet voldoet aan onze eisen (denk aan de kromkommers), ziet andere oplossingen dan voor gewasbeschermingsmiddelen te kiezen.

In de discussies lazen we ook dat ecologisch eten (dus kiezen voor bio en minder vlees) een privilege is voor wie het kan betalen. Het klopt dat biologische producten vaak duurder zijn dan gangbare. Maar een biologische maaltijd hoeft dat niet te zijn. Durf daarvoor verder te kijken dan je klassieke maaltijd. Velt pleit voor seizoensgroenten en minder bewerkte producten in de hoofdrol. Als je op die manier kookt, hoeft je maaltijd echt niet duurder te zijn dan een klassieke maaltijd.

Ondanks alle negatieve berichtgeving, blijven wij ervan overtuigd dat koken met gezond en (eco)logisch verstand wel gezonder en milieuvriendelijker is. Want geef toe, aan je (klein)kind geef je toch ook niet een klein beetje sigaretten? En seizoensgroenten uit een rijke, levende bodem vol compost, klaargemaakt op grootmoeders wijze met echte producten is toch het summum van goed leven?

Voor meer informatie: www.velt.nu

Publicatiedatum: 20-3-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

23-6-2017 Biologische industriegroententeelt kan vraag niet aan
23-6-2017 OESO pleit voor landbouwsteun gericht op duurzaamheid
23-6-2017 Miljoen handtekeningen voor burgerinitiatief tegen glyfosaat
23-6-2017 "Maak van Friesland een kunstmestarme provincie!"
23-6-2017 "Doseringssysteem precisiebemester regelt afgifte alleen bij wortels"
23-6-2017 Moestuinrage en bio-trend zorgt voor opleving in kruiden
22-6-2017 Grote keuze biologische kruiden bij Spar
22-6-2017 Nerac ook in 2016 goede refentie voor bewaarwortel
22-6-2017 Italiaanse producent ontvangt +60% bestellingen voor biocitroenen
21-6-2017 Mecklenburg-Vorpommern: bio-landbouw groeit met 6.650 ha in in 2016
21-6-2017 Duitse coöperatie wil bio-AGF uit Kirgizië importeren
21-6-2017 "Biologisch is gezonder, punt uit"
21-6-2017 Positieve balans voor proefbedrijf biologische landbouw Inagro
21-6-2017 Mexicaanse teelt bio-avocado en -grapefruit komt weer op gang
20-6-2017 Spanje verwacht grotere concurrentie bio-nectarines
20-6-2017 Indiase Youtube-ster onderwijst kneepjes van het bio-vak
20-6-2017 Biologische groenteteelt Egypte neemt sterke vlucht
19-6-2017 Oostenrijk streeft naar 30% biologische teelt
19-6-2017 Gunstige voorjaarsomstandigheden voor schoffelen op biologische percelen
19-6-2017 "Landbouw is vervreemd geraakt van de samenleving"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *