Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Velt: "We hebben gezond en ecologisch verstand nodig"

De laatste weken lijken alle pijlen op duurzaam geproduceerde voeding gericht. Klimaatbewust koken, meer minder vlees eten en biologische producten kopen. Initiatieven die opkomen voor deze principes worden door artikelen als 'Vegetarisch eten is niet per se goed voor het klimaat' en 'Bio is niet per se gezonder en milieuvriendelijker, plantaardig eten wel' onderuitgehaald. Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, roept op tot gezond en ecologisch verstand.

Stijn Bruers haalt wetenschappelijke onderzoeken aan die aantonen dat een beetje vergif in ons eten geen kwaad kan. Andere wetenschappers tonen aan dat pesticiden wel schadelijk zijn voor mens en milieu. Velters tonen al meer dan veertig 40 jaar dat ze groenten kunnen kweken in hun tuin zonder gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Bioboeren doen dat op grotere schaal.

Een ander argument dat vaak wordt aangehaald om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te vergoelijken is de voedselvoorziening voor onze wereld. Die zou immers niet gegarandeerd zijn zonder het gebruik hiervan. Als je daar tegenover zet dat op dit moment ongeveer een derde van alle voedsel verspild wordt, mede omdat het niet voldoet aan onze eisen (denk aan de kromkommers), ziet andere oplossingen dan voor gewasbeschermingsmiddelen te kiezen.

In de discussies lazen we ook dat ecologisch eten (dus kiezen voor bio en minder vlees) een privilege is voor wie het kan betalen. Het klopt dat biologische producten vaak duurder zijn dan gangbare. Maar een biologische maaltijd hoeft dat niet te zijn. Durf daarvoor verder te kijken dan je klassieke maaltijd. Velt pleit voor seizoensgroenten en minder bewerkte producten in de hoofdrol. Als je op die manier kookt, hoeft je maaltijd echt niet duurder te zijn dan een klassieke maaltijd.

Ondanks alle negatieve berichtgeving, blijven wij ervan overtuigd dat koken met gezond en (eco)logisch verstand wel gezonder en milieuvriendelijker is. Want geef toe, aan je (klein)kind geef je toch ook niet een klein beetje sigaretten? En seizoensgroenten uit een rijke, levende bodem vol compost, klaargemaakt op grootmoeders wijze met echte producten is toch het summum van goed leven?

Voor meer informatie: www.velt.nu

Publicatiedatum: 20-3-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

23-5-2017 Roterende sterwielen Aerostar-Rotation beperkt kans op vollopen
23-5-2017 Akkerbouwbedrijf Mts. Westra over op Demeter
23-5-2017 NiederŲsterreich: circa 1.000 hectare biologische walnoten
22-5-2017 "Egypte vult vraag naar bio-uien goed in"
22-5-2017 Frambozenseizoen van start bij Raspberry Maxx
19-5-2017 Amerikanen aan de GGO: $3 mln promotiecampagne
18-5-2017 "Groeiende vraag naar Colombiaanse bio-avocado"
18-5-2017 Aantal biologische fruittelers groeit met 10%
17-5-2017 Sterke prikkels nodig voor effectieve vergroening landbouw
17-5-2017 Meer vraag naar bloemrijke akkerranden
16-5-2017 VS: Sterke vraag naar bio boerenkoolcress
16-5-2017 Milieurapport pleit voor meer biolandbouw
16-5-2017 Nieuwe Phytophthora module helpt aardappelteler verder
16-5-2017 Cambodja ontvankelijk voor bio-teelt door onjuist pesticidengebruik
16-5-2017 "Conventionele teelt levert niet de kwaliteit op waar ik naar streef"
15-5-2017 VS: 16.000 ton sojabonen onterecht gelabeld als biologisch
15-5-2017 Naturgut-Biohelden vieren eerste verjaardag
15-5-2017 ICA: Geslaagde test met laser op bio-AGF wordt standaard
15-5-2017 Vaste rijpaden verbetert teelt significant
12-5-2017 Biologische gember en kurkuma uit Costa Rica

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *