Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Velt: "We hebben gezond en ecologisch verstand nodig"

De laatste weken lijken alle pijlen op duurzaam geproduceerde voeding gericht. Klimaatbewust koken, meer minder vlees eten en biologische producten kopen. Initiatieven die opkomen voor deze principes worden door artikelen als 'Vegetarisch eten is niet per se goed voor het klimaat' en 'Bio is niet per se gezonder en milieuvriendelijker, plantaardig eten wel' onderuitgehaald. Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, roept op tot gezond en ecologisch verstand.

Stijn Bruers haalt wetenschappelijke onderzoeken aan die aantonen dat een beetje vergif in ons eten geen kwaad kan. Andere wetenschappers tonen aan dat pesticiden wel schadelijk zijn voor mens en milieu. Velters tonen al meer dan veertig 40 jaar dat ze groenten kunnen kweken in hun tuin zonder gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Bioboeren doen dat op grotere schaal.

Een ander argument dat vaak wordt aangehaald om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te vergoelijken is de voedselvoorziening voor onze wereld. Die zou immers niet gegarandeerd zijn zonder het gebruik hiervan. Als je daar tegenover zet dat op dit moment ongeveer een derde van alle voedsel verspild wordt, mede omdat het niet voldoet aan onze eisen (denk aan de kromkommers), ziet andere oplossingen dan voor gewasbeschermingsmiddelen te kiezen.

In de discussies lazen we ook dat ecologisch eten (dus kiezen voor bio en minder vlees) een privilege is voor wie het kan betalen. Het klopt dat biologische producten vaak duurder zijn dan gangbare. Maar een biologische maaltijd hoeft dat niet te zijn. Durf daarvoor verder te kijken dan je klassieke maaltijd. Velt pleit voor seizoensgroenten en minder bewerkte producten in de hoofdrol. Als je op die manier kookt, hoeft je maaltijd echt niet duurder te zijn dan een klassieke maaltijd.

Ondanks alle negatieve berichtgeving, blijven wij ervan overtuigd dat koken met gezond en (eco)logisch verstand wel gezonder en milieuvriendelijker is. Want geef toe, aan je (klein)kind geef je toch ook niet een klein beetje sigaretten? En seizoensgroenten uit een rijke, levende bodem vol compost, klaargemaakt op grootmoeders wijze met echte producten is toch het summum van goed leven?

Voor meer informatie: www.velt.nu

Publicatiedatum: 20-3-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

23-5-2018 "Wij bieden grote diversiteit dankzij internationale recepten"
23-5-2018 Biologisch boeren in Zeeland: "Het blijft een beetje aanmodderen hier"
23-5-2018 Eerste Peruaanse bio-granaatappelen in Duitsland
22-5-2018 Nieuwe locatie boerderijwinkel biedt vijf keer zoveel ruimte
22-5-2018 Spanje: bioteelt in het bos
22-5-2018 San Marino gaat voor volledig biologisch
18-5-2018 Zeeuws bio-echtpaar legt voedselbos aan
18-5-2018 Biologische insecticide Carpovirusine EVO2 effectief tegen fruitmot
18-5-2018 Bessen plukken bij de Vlaamse bioboer
18-5-2018 Suriname: Ressortleiders DOAB volgen verdiepingscursus bio-landbouw
18-5-2018 Almerķa wil areaal biologische kasteelt verdubbelen
18-5-2018 Denemarken: Biologische landbouw heeft groene wensen voor nieuwe minister
18-5-2018 Nooit eerder waren er zoveel bio-bedrijven in Zwitserland
17-5-2018 "Het is essentieel om te beginnen met gezonde zaden"
17-5-2018 "300 miljoen hectare grond extra door zilte landbouw"
17-5-2018 Oproep aan spruitentelers: denk mee over bio-IPM
16-5-2018 Bio landbouw Luxemburg: een moeilijke markt
16-5-2018 Duidelijke toename van het aantal bio-bedrijven in Zwitserland
16-5-2018 Plan van aanpak 'Gewasbescherming in de biologische fruitteelt'
16-5-2018 Bio groeit sterk in het buitenland

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *