Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




"Betere voerbenutting en lagere voerkosten"
Nederland ontdekt meerwaarde gekiemde granen

Tholen – Machinaal ontkiemen van graan is in Oostenrijk al jaren gebruikelijk. Ook Nederlandse graantelers en veehouders beginnen de meerwaarde van gekiemde granen te ontdekken. Telers kunnen regionale afzet creëren van hun product, terwijl veehouders op hun beurt kunnen beschikken over aanzienlijk verbeterd uitgangsmateriaal met een betere voerbenutting en lagere voerkosten. "Met ons kiemrad willen we akkerbouwers en veehouders met elkaar in contact brengen", vertelt Adri van Boxtel. "Biologische graantelers die tarwe of andere granen willen verkopen aan boeren die gebruikmaken van het kiemrad zijn daarom meer dan welkom." Het kiemrad maakt 100% biologisch voeren mogelijk.


 
Het kiemrad is een machine die zaden, granen en zelfs bonen laat ontkiemen. Verschillende enzymatische processen tijdens het kiemproces zorgen voor een verbeterde vrijgave en regulering van mineralen als fosfor, vitamines en aminozuren. Middels een roterende trommel met vier of zes compartimenten, kan van dag tot dag graan worden ontkiemt. Ter illustratie: tijdens het proces kunnen bijvoorbeeld een of twee kamers met gekiemd graan worden leeggemaakt en bijgevuld met vers graan, terwijl de overige kamers nog bezig zijn aan het kiemproces.


 
Afhankelijk van het uitgangsmateriaal kunnen factoren als kiemduur, bewegings- en bevochtigingstijden worden ingesteld. "Het kiemproces is afhankelijk van de (water-) temperatuur en de rotatiesnelheid van het rad. Tijdens het roteren worden de kiemen grondig gewassen met verwarmd water. Hierbij spoelen de anti-nutriënten eraf en de graankorrel start te ontkiemen waardoor deze zich opent", legt Adri uit. Het is van belang dat je gebruikmaakt van kwalitatief hoogwaardige tarwe om de vorming van mycotoxines tegen te gaan. "Biologische granen zijn al daarop vaak al geselecteerd."
 
"Vanwege toenemende belangstelling voor het kiemrad zijn we naarstig op zoek naar telers die tarwe of andere granen kunnen leveren aan boeren die het kiemrad al hebben ontdekt. Akkerbouwers met eigen opslag en bewaring kunnen hun kiemen op deze manier vrijwel rechtstreeks aan de veehouder leveren zonder kwaliteitsverlies. Het hele jaar door. Die vraag is er vanuit veehouders."
 
Binnenkort verschijnt een nieuw kiemrad met een capaciteit van 150 kilogram per dag.
 
Voor meer informatie:
Adri van Boxtel
T: 06-51978173
adri@kiemrad.nl
www.kiemrad.nl

Publicatiedatum: 17-3-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

22-9-2017 De spanning tussen boer en ondernemer
20-9-2017 Bio Academy gaat nieuwe fase in met Zeelenberg en Lefèvre
19-9-2017 Winactie over herkenbaarheid bio-keurmerk gestart
18-9-2017 Een feest van herkenning
18-9-2017 Bio-fruit siert wederom Vitaal sportdag
15-9-2017 Achterhoekse natuurorganisaties zoeken weidevogelboerderijen
14-9-2017 Zelfs Warmonderhoffers van het eerste uur naar reünie
11-9-2017 Kees van Zelderen portefeuillehouder Klimaat en Duurzame Energie bij LTO
8-9-2017 "Vers is het uithangbord bij onze pakketten"
6-9-2017 Groene Welle benoemt veehouderijstudente tot ambassadeur
5-9-2017 Echtpaar opent 'biologische' natuurcamping in Hongarije
4-9-2017 Pompoenwaslijn beschermt kwetsbare delen
29-8-2017 Activiteiten Happy Goat voortgezet binnen Zuivelhoeve
28-8-2017 Minderheidsbelang Marqt stuwt vermogen Triodos Organic Growth Fund
25-8-2017 E-nummers in natuurvoeding
23-8-2017 Meer aandacht voor agro-ecologie in landbouwonderwijs
21-8-2017 Reudink verbetert pluimvee opfokassortiment
7-8-2017 EU overheidscontrole op bio functioneert goed, harmonisatie kan beter
19-7-2017 Biologische groenbemesters in de lift
19-7-2017 "Als de schoorsteen eenmaal gaat roken, hebben wij ons werk gedaan"

 

Reacties:


Afgezien of graan gebruikt moet worden om melkkoeien te voeren, een paar vragen. Hoeveel energie kost het om het rad en het water warm te houden? Hoeveel energie en eiwit uit de tarwe gaat er verloren bij het kiemproces. Wat is het verschil in verteerbaarheid tussen geplette hoogwaardige tarwe en gekiemde hoogwaardige tarwe voor melkvee?
gidi smolders, Lelystad - 17-3-2017 19:24:50


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *