Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Rendement van 80% is ongeëvenaard"

Duurzame kachel verwarmt Utrechtse stadskas

Tholen – "Je moet hem een keer hebben gezien om het te geloven", vertelt Else-Mein Jochems van Gemjo. Het familiebedrijf importeert kachels uit landen waar stoken tot een kunst wordt verheven. Het zijn beslist niet de doorsnee kachels die je voor een habbekrats bij de doe-het-zelfzaak kunt vinden.


Het team achter Handelsonderneming Gemjo.

Gemjo is Nederlands grootste specialist in de Bullerjan. "Door zijn unieke werking weet de kachel internationaal en ook dichter bij huis hoge ogen te gooien. De meeste kachels geven stralingswarmte, de Bullerjan voornamelijk confectiewarmte", weet Else-Mein. Dankzij een ingenieus buizensysteem van massief staal, die in een spiraalvorm de vuurhaard omsluiten, wordt de te verwarmen ruimte door natuurlijke circulatie op temperatuur gebracht. Daarvoor is geen ventilator nodig, zodat de kachel bijna geruisloos is. "De volledige ruimte wordt verwarmd. Daardoor heb je aanzienlijk lagere stookkosten en hoef je niet meer pal naast de kachel te zitten om wat van de warmte mee te pikken. Dat maakt hem zo bijzonder." Het concept achter de Bullerjan, die in Duitsland wordt vervaardigd, bestaat al bijna 50 jaar. Het systeem werd ooit bedacht door Canadese houthakkers.



Naast de Bullerjan importeert Gemjo ook twee andere modellen: de Ewi-therm en de Westbo. De Ewi-therm geeft alleen stralingswarmte af en is geschikt voor industriële toepassingen, zoals bij timmerwerkplaatsen. De kachel maakt korte metten met houtresten, zaagsel en stukjes pallet.



Toch zijn het momenteel hoofdzakelijk palletkachels die hun weg naar de Nederlandse huishoudens vinden. "Palletkachels zijn relatief nieuw. Daarom gaat men er vaak bij voorbaat van uit dat deze kachels milieuvriendelijk zijn. De praktijk is weerbarstiger. De meeste pallets worden per lucht- of zeevracht aangeleverd. Dan gaat al zoveel brandstof verloren voordat het hout überhaupt de kachel bereikt. De gebruikte lijmstoffen zijn bovendien weinig verantwoord of schoon te noemen. De Bullerjan is daarentegen geoptimaliseerd voor Europees hout. De fabrikant heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en heeft zichzelf ten doel gesteld de schoonste kachel ter wereld te bouwen. De houtkachels behalen een rendement van 80 procent, wat buitengewoon hoog is." Het model is verkrijgbaar in uitvoeringen vanaf 6 kW (voor het verwarmen van een eengezinswoning) tot 45 kW (geschikt voor grote hallen).



In de Utrechtse stadskas in De Moestuin Maarschalkerweerd pronkt een exemplaar van de Bullerjan. Begin november vorig jaar organiseerde Bionext daar een besloten event in het kader van 'De Grootste Zaadbank van Nederland'-campagne.



Voor meer informatie:
Else-Mein Jochems
Gemjo
Het Witte Veen 13
7361 EJ Beekbergen
T: 055-5063308
F: 055-5063329
info@gemjo.nl
www.gemjo.nl