Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Biologisch brood: wel de lusten, niet de lasten
Kunstmest bij gangbare tarweteelt goed voor 40% CO2-uitstoot

Het debat over duurzame voedselpatronen wordt dezer dagen al te makkelijk verengd tot een debat over de klimaatimpact van vlees. Nu blijkt ook ons dagelijks brood een stevige impact op het klimaat te hebben. Volgens nieuw Brits onderzoek wordt voor elk brood van 800 gram ongeveer een halve kilo CO2 (koolstofdioxide) uitgestoten, waarvan 40 procent te wijten is aan het gebruik van kunstmest bij de graanteelt. Deze studie effent dus het pad voor een klimaatdebat dat ook de productiewijze bekijkt. Biologische boeren telen zonder kunstmest.



Kunstmest verantwoordelijk voor 40% van uitstoot

In de zoektocht naar een klimaatvriendelijk eetpatroon is wat we eten (groente, granen, vlees, etcetera) van groot belang. Ook de productiewijze doet ertoe. De Britse onderzoekers van de Universiteit van Sheffield maakten een levenscyclusanalyse voor brood, waarbij ze het hele productieproces in beschouwing namen: de teelt van tarwe, opslag en transport van het graan, het maalproces, het transport van het meel en uiteindelijk het bakken van het brood. Alles bij elkaar genomen komen de onderzoekers voor een brood van 800 gram tot een klimaatvoetafdruk van 0,589 kilo CO2.

De onderzoekers houden kunstmest bij de graanteelt verantwoordelijk voor 40% van de totale uitstoot. Kunstmest is geen milieu- of klimaatvriendelijk product, want het wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Voor de productie van kunstmest zijn hoge temperaturen nodig en die worden tot nog toe meestal bereikt met aardgas.

Bio doet het zonder kunstmest

Kunstmeststoffen zijn in de biologische landbouw niet toegelaten. Ze voeden de plant en niet het bodemleven. Meer nog, ze verstoren het bodemleven, waardoor de bodemvruchtbaarheid op termijn afneemt. Bio maakt de bodem vruchtbaar met behulp van dierlijke mest, vruchtwisseling en compost. Daardoor wordt de bodem rijk aan organische stof en verhoogt haar vermogen om koolstof op te slaan.

Nuancering en verfijning in debat

De Britse studie brengt terecht de productiewijze onder de aandacht. Al te vaak worden voedingswaren beoordeeld op de meest gangbare manier van produceren. Zo blijven andere productiewijzen onderbelicht en krijgen deze producten, mogelijk onterecht, mee de wind van voren.

De biologische sector plaatst al decennia lang een alternatieve productiewijze tegenover de gangbare. Het is al bekend dat kunstmest een energieverslindend product is. Als nu inderdaad blijkt dat bij brood kunstmest verantwoordelijk is voor 40% van de totale uitstoot, lijkt het niet meer dan logisch dat uitspraken over de klimatologische impact van producten voortaan genuanceerd worden volgens productiewijze. En dat verder onderzoek, ook voor andere voedingswaren, nuancering brengt in het debat. Dat stelt BioForum Vlaanderen.

Bron: Bio Mijn Natuur / Nature Plants

Publicatiedatum: 16-3-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

18-5-2018 Biologische rawfood crackers ontstaan uit zoektocht naar oplossing allergie
15-5-2018 Driekant en EKO-keurmerk in RTL7-programma Greenproject
14-5-2018 Minder deelnemers voor duurzame taartenbakwedstrijd
14-5-2018 'De Twee Gebroeders' vertellen over bio-meel tijdens landelijke molendag
14-5-2018 "Geur van versgebakken brood stimuleert niet tot aankoop"
1-5-2018 Le Bonbon Franc nu Skal-gecertificeerd
30-4-2018 Renkumse Molen Skal-gecertificeerd
30-4-2018 Eerste bio-baktarwe sinds jaren in Friesland verbouwd
20-4-2018 Bakwedstrijd: biologische appeltaart
16-4-2018 Prť Pain heeft uitbreidingsplannen
12-4-2018 "Biologisch brood kan ook echt lekker en betaalbaar zijn"
9-4-2018 Tritordeum bereikt ook bakkersopleiding
5-4-2018 Broer en zus bakken bio-biscuits
26-3-2018 Nieuw: raw psylliumvezels
23-3-2018 Prins Harry en Meghan Markle kiezen voor biologische bruidstaart
14-3-2018 'Jenneke bakt lekkernijen 100% biologisch'
12-3-2018 Samenwerking verbetert communicatie over bio-bakgraan
6-3-2018 "Ik kan uitslapen doordat mijn deeg 16 uur moet rijzen"
1-3-2018 Marlies Billens: "Goede biologische olijfolie werkt prima als broodverbeteraar"
28-2-2018 Wat bio-brood biologisch maakt

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *