Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
22 maart: derde debat It’s the food, my friend!

Mark Shepard presenteert radicale visie over herstellende landbouw

Deze achtste jaargang landbouw- en voedseldialogen heeft als hoofdthema 'De transitie van ons voedselsysteem: vernieuwers aan het woord.' Daar wordt ruimte geboden aan inspirerende denkers en doeners die het grotere plaatje zien en oplossingen zien of al in praktijk brengen. De reeks is bedoeld voor geïnteresseerde burgers, studenten en professionals en wordt geleid door Felix Rottenberg.



De landbouw, vooral ook de vleesproductie, draagt steeds meer bij aan problemen als klimaatverandering, waterschaarste, bodemerosie en verlies van biodiversiteit. Kunnen we die trend omkeren? Steeds meer blijkt dat we moeten denken in levende, veerkrachtige systemen, niet in losse elementen. Kunnen we, in plaats van ziekten en plagen met chemie te bestrijden, met onze snel toenemende kennis over het leven de veerkracht van planten, dieren en ecosystemen versterken? Komt er ook een transitie in ons wetenschappelijke denken?

Op woensdag 22 maart vindt het derde debat van 'It's the food, my friend!' plaats in de Rode Hoed. Het event begint om 20:00 uur. Keynote sprekers zijn Mark Shepard uit Wisconsin en prof. Marcel Dicke, die respectievelijk over 'herstellende landbouw' en signaalstoffen van planten zullen spreken.

Mark Shepard schreef een boek over 'herstellende landbouw' vanuit zijn eigen ervaringen op de New Forest Farm in Wisconsin, VS. Volgens Shepard is de teelt van eenjarige gewassen en kale gronden een doodlopend spoor en kunnen alleen systemen met van meerjarige gewassen en veel diversiteit ons op termijn van voldoende voedsel voorzien zonder de natuurlijke hulpbronnen uit te putten. Shepard komt speciaal naar Nederland voor zijn presentatie bij It’s the food, my friend!'

Prof. Marcel Dicke is hoogleraar entomologie en winnaar van de Spinozaprijs.

Ook Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers en oprichter van de 'Van Akker naar Bos' beweging en Welmoed Deinum, studente Van Hall Larenstein en jonge boerin in Friesland, voeren het woord met hun reflecties uit de Nederlandse praktijk.

Shepard spreekt in het Engels, de rest van de avond is in het Nederlands.

Voor meer informatie en/of kaarten: www.rodehoed.nl/foodfriend

Volgende debatten

In het volgende debat onderzoeken we met inleiders de relatie voeding-gezondheid. Op de slotzaterdag zoeken we verbindingen tussen vernieuwers en enkele grote mainstream spelers in actieve dialoog met de zaal. Met als rode draad de transitie naar een gezond, duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem - met een evenwicht tussen menselijke behoeften en de draagkracht van de aarde.
Publicatiedatum: