De landbouw, vooral ook de vleesproductie, draagt steeds meer bij aan problemen als klimaatverandering, waterschaarste, bodemerosie en verlies van biodiversiteit. Kunnen we die trend omkeren? Steeds meer blijkt dat we moeten denken in levende, veerkrachtige systemen, niet in losse elementen. Kunnen we, in plaats van ziekten en plagen met chemie te bestrijden, met onze snel toenemende kennis over het leven de veerkracht van planten, dieren en ecosystemen versterken? Komt er ook een transitie in ons wetenschappelijke denken?
Op woensdag 22 maart vindt het derde debat van 'It's the food, my friend!' plaats in de Rode Hoed. Het event begint om 20:00 uur. Keynote sprekers zijn Mark Shepard uit Wisconsin en prof. Marcel Dicke, die respectievelijk over 'herstellende landbouw' en signaalstoffen van planten zullen spreken.
Mark Shepard schreef een boek over 'herstellende landbouw' vanuit zijn eigen ervaringen op de New Forest Farm in Wisconsin, VS. Volgens Shepard is de teelt van eenjarige gewassen en kale gronden een doodlopend spoor en kunnen alleen systemen met van meerjarige gewassen en veel diversiteit ons op termijn van voldoende voedsel voorzien zonder de natuurlijke hulpbronnen uit te putten. Shepard komt speciaal naar Nederland voor zijn presentatie bij It’s the food, my friend!'
Prof. Marcel Dicke is hoogleraar entomologie en winnaar van de Spinozaprijs.
Ook Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers en oprichter van de 'Van Akker naar Bos' beweging en Welmoed Deinum, studente Van Hall Larenstein en jonge boerin in Friesland, voeren het woord met hun reflecties uit de Nederlandse praktijk.
Shepard spreekt in het Engels, de rest van de avond is in het Nederlands.
Voor meer informatie en/of kaarten: www.rodehoed.nl/foodfriend