Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bavo van den Idsert: "Huidige landbouw- en voedselsysteem niet lang(er) houdbaar"

Bionext ziet veel potentie in verkiezingsuitslag

Tholen - GroenLinks en de Partij voor de Dieren kijken met een goed gevoel terug op de Tweede Kamerverkiezingen. GroenLinks heeft zijn grootste winst ooit geboekt, de partij van Jesse Klaver gaat van 4 naar 14 zetels. De vraag is nu of GroenLinks als vierde partij aan zal schuiven in een eventueel nieuw kabinet met VVD, D66 en CDA. De Partij voor de Dieren is meer dan verdubbeld, met 2 zetels in 2012 en nu 5 zetels. Dit lijkt op basis van de Verkiezingsprogramma's in ieder geval een gunstige ontwikkeling voor de biologische sector, al is het natuurlijk nog altijd de vraag hoeveel inspraak de groene partijen in de praktijk zullen hebben.

Marianne Thieme, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren plaatste na afloop van de verkiezingen de volgende tweet op Twitter:



Reactie Bionext

Bionext, de ketenorganisatie voor de biologische sector, ziet in de verkiezingsuitslag goede kansen voor een verduurzaming van het landbouw- en voedselbeleid in Nederland. Bavo van den Idsert, directeur Bionext, stelt: "Het is goed nieuws dat partijen die heldere ambities hebben op het vlak van biologische landbouw, dierenwelzijn en klimaat een flinke zetelwinst hebben geboekt. We feliciteren GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 dan ook van harte. We doen hierbij een appèl op de partijen die straks deel uit gaan maken van de coalitie om werk te maken van transitie naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem. Regeren is vooruitzien. Het huidige systeem is niet lang(er) houdbaar. Er is veel winst te boeken op het vlak van gezondheid, dierenwelzijn en klimaat middels een duurzaam landbouw- en voedselbeleid. Werk aan de winkel, wij denken graag mee!"

Biologisch in Verkiezingsprogramma's

In de programmapunten in het Verkiezingsprogramma van GroenLinks is als volgt aandacht geschonken aan de biologische landbouw: "GroenLinks kiest voor natuur en landschap. De overheid bevordert duurzame innovaties op het platteland, zoals biologische landbouw, energieleverende kassen en regionale afzetcoöperaties."

De term biologisch komt verschillende keren voor in het Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren. Zo staat in het programma onder meer dat de partij voor gezond en duurzaam voedsel voor iedereen gaat. "We stoppen met gesubsidieerde reclamecampagnes voor vlees en zuivel. De miljoenensubsidies voor promotie van landbouwproducten worden afgebouwd en tot die tijd alleen nog ingezet voor biologische en plantaardige producten." En: "Restaurants van overheidsinstellingen serveren biologisch, regionaal geproduceerd voedsel en hebben tenminste één vlees- en visloze dag. Op de menukaart staan geen bedreigde diersoorten."



Om volgens de Partij voor de Dieren tot een gezonde voedselmarkt te komen is het noodzakelijk dat de vervuiler gaat betalen: "Producten die gepaard gaan met milieuschade en dierenleed zoals vlees, zuivel en eieren, komen in het hoge btw-tarief, te beginnen met dierlijke producten uit de vee-industrie. Gezonde, duurzame producten zoals biologische groente en fruit stellen we vrij van btw."

De Partij voor de Dieren is vanuit het voorzorgsbeginsel sterk tegenstander van genetische manipulatie van gewassen. "We maken ons sterk voor een gentechvrij Nederland en Europa. Gentechsoja en -maïs hebben het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen doen toenemen. Genetische manipulatie vormt bovendien een bedreiging voor de gangbare en biologische teelt omdat de gemanipuleerde gewassen zich kunnen mengen met niet genetisch gemanipuleerde gewassen."

In de zorg is volgens de PvdD voorkomen beter dan genezen. Over biologisch staat in dit hoofdstuk het volgende:
  • Er komt een hoger btw-tarief voor ongezond voedsel, en een nultarief op (biologische) groente en fruit.
  • Er komt schoolfruit op alle Nederlandse basisscholen, met voorrang voor fruit uit de regionale biologische landbouw. Ook komt er meer voorlichting over nut en noodzaak van meer plantaardig voedsel.
  • In ziekenhuizen en verpleeghuizen wordt gezonde, smakelijke en biologische voeding geserveerd.

En als het aan de PvdD ligt komen in het onderwijs 100% biologische schoolkantines en overblijfmaaltijden. "De norm wordt dat vlees en andere dierlijke producten de uitzondering vormen en niet standaard op het menu staan."

SP

De SP staat met 14 zetels op een gelijk aantal met GroenLinks. In 2012 had de SP nog 15 zetels. Ook in het Verkiezingsprogramma van de SP is aandacht voor biologische landbouw. De dieronvriendelijke bio-industrie moet volgens de SP worden omgevormd in een diervriendelijke en duurzame veehouderij. In het programma staat onder meer: "We gaan meer werk maken van de productie en consumptie van gezond en verantwoord voedsel, in tien jaar willen we de omzet van biologisch voedsel verviervoudigen. De controle op gesjoemel met voedsel en dierenwelzijn moet veel beter, daarvoor krijgt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit extra mensen en middelen. Voedselproducenten en supermarkten moeten transparanter zijn over verspilling van voedsel en maken plannen om dit fors te verminderen."