Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
"Kritiek van Bruers op biologische sector ongefundeerd"

Op 13 maart 2017 verscheen op de website van De Standaard een artikel met als titel 'Bio is niet per se gezonder en milieuvriendelijker, plantaardig eten wel'. Dat citaat kwam uit de mond van Stijn Bruers. Hij mocht de laatste tijd in verschillende media deze boodschap verkondigen over bio.

Agro-ecologische toekomst

BioForum Vlaanderen, de sectororganisatie van de biologische landbouw, verdedigt de visie van de biologische sector, en is ervan overtuigd dat biologische en bij uitbreiding agro-ecologische landbouw het toekomstmodel voor de landbouw is. Die overtuiging draagt het transparant en open naar buiten. Dat wil niet zeggen dat de huidige biologische landbouw als perfect wordt bestempeld: groeien in duurzaamheid is ook voor de biosector een proces zonder eindpunt.

Met de regelmaat van de klok geeft de pers Stijn Bruers een forum om de milieuwinst van biologische landbouw in vraag te stellen. Zijn toekomstvisie wordt pas duidelijk als je je gaat verdiepen in zijn blog. Zijn stokpaardjes zijn dierenwelzijn en dierenethiek.

Natuurlijke kringloop

Bruers hangt een visie aan die al het lijden onder dieren wil uitbannen. Niet alleen het lijden van landbouw- of huisdieren. Hij pleit er ook voor om in te grijpen in de natuur om leed bij wilde dieren te voorkomen. Zo suggereert hij de ontwikkeling van zelfreproducerende robotten met kweekvlees die als prooidier voor roofdieren fungeren, en pleit hij voor immunocontraceptie bij wilde dieren via vaccinatie of genetische manipulatie.

Inzicht in de visie van Bruers helpt om zijn kritiek ten opzichte van biologische landbouw te plaatsen. Biolandbouw gaat immers uit van een kringloopmodel, dat zegt dat dierlijke mest essentieel is om de bodem vruchtbaar te houden en aan duurzame landbouw te doen. Veeteelt, mits strikte beperking van de veestapel volgens de draagkracht van de grond, is dan logisch, zelfs onontbeerlijk.

Kennis van landbouw

Dat model beantwoordt niet aan Bruers visie op dierenleed en staat haaks op zijn pleidooi voor een puur plantaardige landbouw, vindt BioForum Vlaanderen. Daarom spreekt hij zich niet uit tegen kunstmest (ook al is de productie ervan enorm vervuilend), daarom trekt hij de schadelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen niet in twijfel (ook al is er duidelijk bewijs dat neonicotinoïden schade toebrengen aan bijen, insecten en zelfs kleine vogels en ook al zijn overschrijdingen van concentraties aan schadelijke pesticiden te wijten aan de gangbare en niet aan biologische landbouw). Hij lijkt ook niet te hebben gemerkt dat de biodiversiteit de laatste 30 jaar serieus is afgenomen, mede dankzij intensieve landbouwpraktijken.

Bruers valt bio aan met argumenten die geen steek houden, stelt de sectororganisatie. Maar hoeveel mensen weten ten gronde wat bio betekent en waarin bio verschilt van het gangbare model? Hoeveel mensen kunnen de argumenten van Bruers naar waarde achten? Zelfs mensen met een opleiding in landbouw, diergeneeskunde of voeding hebben tijdens hun studie waarschijnlijk beperkt inzicht gekregen in de principes en het lastenboek van bio.

BioForum Vlaanderen ziet in dat Bruers een uitdagende stem is voor een krant en betoogt dat, mede dankzij een boude titel, mogelijk zorgt voor extra bezoekerscijfers. Maar een expert in biolandbouw is hij niet, zelfs niet in landbouw. Dat hij telkens weer zonder tegenspraak een forum krijgt, getuigt van povere journalistiek en weinig inzicht in de (biologische) landbouw. De organisatie hoopt dat hierin verandering komt, daar het de bodems, drinkwater en voeding aangaat.

Bron: Bio Mijn Natuur

Publicatiedatum: 15-3-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Máximaal aandacht voor pompoen op Bio-beurs
19-1-2018 Nieuw pakket phytophthora-resistente rassen Agrico
19-1-2018 Volkert Engelsman doet via koningin Máxima een appèl aan financiële sector
19-1-2018 Syngenta krijgt nul op rekest bij Europees Octrooibureau
17-1-2018 Joost maakt telersdroom waar met Heerlijke oogst
17-1-2018 Chili: 10% blauwe bessen biologisch geteeld
17-1-2018 Vraag naar biologische appel blijft groeien
17-1-2018 Bio-tuinderij Mühlingen opent kas 4,2 hectare
17-1-2018 "Meer bewustzijn voor behoud bodemstructuur en bodemleven"
16-1-2018 BioTropic neemt vier nieuwe rijpkamers in gebruik voor mango's
16-1-2018 Red Season, Italiaanse bio-aardbeien
16-1-2018 Bio Freshi Produce breidt uit met industriegroenten
16-1-2018 VK enige land in EU met afname areaal biologische sector
16-1-2018 Eerste bio-bedrijf in Oman gestart
15-1-2018 "Onkruid is grootste probleem bij quinoa"
15-1-2018 Internationale biologische paksoi-weken van start
11-1-2018 Nederlander besteedt 5% meer aan bio-AGF
11-1-2018 'Omdenker' Jan Schrijver en de Tuinbouw Ondernemersprijs
11-1-2018 Project Telers voor telers van start op Bio-beurs
11-1-2018 Nieuw: biologisch gecertificeerde nori sushi vellen

 

Reacties:


Stijns Bruers lijkt niet geïnteresseerd in iemands anders verhaal en inzicht.

Gisteren heb ik over zijn standpunten met betrekking tot biologische landbouw enkele tweets uitgewisseld:

Bertus Buizer‏ @bbuizer Mar 14
@ADnl Maar, @StijnBruers, #biologisch beperkt toch ook schadelijke #residuen en #degradatie #bodem? http sustainablefoodsupply.org/biologische-landbouw-heeft-de-beste-papieren/ #people4soil

Bertus Buizer‏ @bbuizer Mar 14
@StijnBruers, u heeft vast veel verstand van #oceanen, maar van #biologische #landbouw? Door wie wordt u betaald?@sfoodsupply @foodwatch_nl

Bertus Buizer‏ @bbuizer Mar 14
@StijnBruers als u geen verstand van bio hebt - geen schande - hoe weet u dan welke wetenschappers dat wel hebben @sfoodsupply @foodwatch_nl

Stijn Bruers‏ @StijnBruers Mar 14
@bbuizer als doctor in de wetenschappen heb ik verstand van de wetenschappelijke methode, betrouwbaarheid van studies e.d.

Bertus Buizer‏ @bbuizer Mar 14
@StijnBruers Daarmee weet u nog niet wie de juiste dingen zegt over #bio. Uw #arrogantie zal u niet helpen. #alternativefacts @foodwatch_nl

Stijn Bruers‏ @StijnBruers Mar 14
@bbuizer @foodwatch_nl Wie de juiste dingen zegt? Diegenen met de beste studies, en die kan ik herkennen (bv meta-analyses)

Bertus Buizer‏ @bbuizer Mar 15
Eens met @BioForumVL: @StijnBruers is geen expert in #biologische #landbouw, zelfs niet in landbouw http biomijnnatuur.be/nieuws/de-milieuwinst-van-bio @natureandmore

Bertus Buizer, Leeuwarden (email) - 15-3-2017 15:48:32


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *