Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Biologische appel- en perenproductie groeit in Italiaanse PiŽmont

"De biologische productie in PiŽmont is aanzienlijk toegenomen in 2016, vooral wat betreft appelen (680 hectare en 12,4% van het totale areaal) en peren (389 hectare en 29,5% van het totaal)", vertelt Silvio Pellegrino, directeur van Agrion, het regionale statistiekbureau voor biologische productie in Europa. "De biologische trend groeit, zoals bevestigd door de nieuwe boomgaarden en de aanpassingen om bestaande boomgaarden 'om te bouwen'. Dit komt door de stijgende vraag naar gezonde producten, vooral in Europa", aldus Pellegrino.


In het Centrum voor de Fruitteelt van Agrion werd vergaderd over de biologische fruitteelt. "Vorig jaar hadden we het over marktperspectieven. Dit jaar zullen we technische aspecten en eventuele problemen voor verschillende rassen analyseren", verklaart de voorzitter van Agrion, Giacomo Ballari.

Alberto Aldini van Apofruit Cesena en Graziano Vittone van Agrion beschreven de problemen waar producenten mee te maken kunnen krijgen als ze hun boomgaarden "ombouwen", en daarvoor vergeleken ze Emilia-Romagna met PiŽmont. Ze begonnen met de bescherming van boomgaarden tegen ziekten en insecten als sharka voor abrikozen, woolly aphid voor appelen en brown marmorated stink bug voor peren. Biologische landbouw is nogal veeleisend aangezien bedrijven zich moeten aanpassen aan verschillende interventietijden. 

"Gezien de weersomstandigheden in PiŽmont zijn biologische kiwi's, appelen, peren, pruimen, kersen, perziken, abrikozen en nectarines het moeilijkst te beheren. Zij die biologische teelttechnieken willen gebruiken, moeten hun boomgaard correct plannen, de beste rassen en onderstammen kiezen en de meest geschikte irrigatie- en netsystemen. Bovendien moeten producenten worden getraind."

De technicus van Apofruit voegde toe: "In Emilia-Romagna werd een aantal problemen voorkomen met het gebruik van netten. Andere kwesties verergerden, vooral voor steenfruit. Nieuwe oplossingen kunnen deze problemen helpen oplossen, zoals rasvernieuwing en de introductie van (semi-)dwerggroeionderstammen voor kersen, late pruimrassen, schurftbestendige appelrassen en netten tegen carpocapsa." 

De resultaten van het FLORINFRU-project dat gefinancierd werd door de regio PiŽmont, werden ook gepresenteerd. De regionale fytosanitaire dienst en Agrion testen innovatieve onkruidbeheertechnieken. Nieuwe mechanische apparatuur zou een grote hulp kunnen zijn bij het wieden van onkruid.

Agrion-onderzoeker Matteo Bontŗ over de resultaten van de tests die in 2016 werden uitgevoerd: "Ze laten de beperkingen zien van chemisch wieden, terwijl mechanische opties in het voordeel werken van rassen, in vergelijking met de zeer beperkt resistente soorten. De onkruidbestrijding is al bevredigend met slechts 1 of 2 extra toepassingen, ten opzichte van het gebruik van chemische substanties. Natuurlijk kosten de mechanische opties meer, maar de ondersteunende maatregelen die door de PSR van de regio worden doorgevoerd, kunnen de kosten significant reduceren. De toepassing van mechanisch wieden neemt toe in PiŽmont, juist vanwege deze maatregelen en ook vanwege de interesse in biologische producten." 

De grote steun voor biologische producties komt ook door rasinnovatie: dankzij onderzoek kunnen producenten nu rassen gebruiken die resistent zijn tegen de belangrijkste ziekten die van wilde of oude rassen vandaan komen.

Lorenzo Berra, onderzoeksmanager voor de stichting, illustreerde de meest interessante gevallen in verband met appelschurft en perenbacterievuur. "Wat appelen betreft zijn Coop 39, Coop 39 Crimson Crisp, Dalinette, Fujion en Inored Story interessant. Ze zijn bestand tegen schurft, zijn gemakkelijk te beheren en ze produceren fruit met een uitstekende kwaliteit en houdbaarheid. Qua peren kiest men het best voor tolerante rassen als AC Arrow Crisp, Harrow Love, Selenaģ Elliot en Harovin Sundown (of Cold Snap). Sharka en monilia zijn de belangrijkste problemen waar perziken mee te maken kunnen krijgen. Er zijn op dit moment nog steeds geen resistente rassen, maar er zijn rassen die toleranter zijn voor monilia (Spring Belle, Red Haven, Maria Marta, Fayette, Michelini). Over het algemeen zijn perziken sterker dan nectarines."

Een paar producenten kwamen na de presentatie samen om over hun ervaringen te praten en over de veranderingen die moeten worden doorgevoerd bij het overnemen van biologische teelttechnieken. Ze gaven het advies: als je in de biologische sector werkt, moet je bewuste keuzes maken, in staat zijn marktkansen aan te grijpen en je bewust zijn van de exacte toestand van boomgaarden om de meest geschikte oplossing voor elk probleem te kiezen.

De presentaties zijn beschikbaar op 
www.agrion.it


Publicatiedatum: 21-4-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

28-6-2017 Van der Plas Sprouts behaalt Milieukeur
27-6-2017 OekraÔne biedt kansen voor biologisch uitgangsmateriaal
27-6-2017 Galilee Export grootste exporteur IsraŽlisch biocitrus
26-6-2017 Belgische bio-boer bestrijdt droogte en erosie met contourgreppels
26-6-2017 Indiase landbouwdeskundige wijst bio-landbouw af
23-6-2017 Biologische industriegroententeelt kan vraag niet aan
23-6-2017 OESO pleit voor landbouwsteun gericht op duurzaamheid
23-6-2017 Miljoen handtekeningen voor burgerinitiatief tegen glyfosaat
23-6-2017 "Maak van Friesland een kunstmestarme provincie!"
23-6-2017 "Doseringssysteem precisiebemester regelt afgifte alleen bij wortels"
23-6-2017 Moestuinrage en bio-trend zorgt voor opleving in kruiden
22-6-2017 Grote keuze biologische kruiden bij Spar
22-6-2017 Nerac ook in 2016 goede refentie voor bewaarwortel
22-6-2017 Italiaanse producent ontvangt +60% bestellingen voor biocitroenen
21-6-2017 Mecklenburg-Vorpommern: bio-landbouw groeit met 6.650 ha in in 2016
21-6-2017 Duitse coŲperatie wil bio-AGF uit KirgiziŽ importeren
21-6-2017 "Biologisch is gezonder, punt uit"
21-6-2017 Positieve balans voor proefbedrijf biologische landbouw Inagro
21-6-2017 Mexicaanse teelt bio-avocado en -grapefruit komt weer op gang
20-6-2017 Spanje verwacht grotere concurrentie bio-nectarines

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *