Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Biologische appel- en perenproductie groeit in Italiaanse PiŽmont

"De biologische productie in PiŽmont is aanzienlijk toegenomen in 2016, vooral wat betreft appelen (680 hectare en 12,4% van het totale areaal) en peren (389 hectare en 29,5% van het totaal)", vertelt Silvio Pellegrino, directeur van Agrion, het regionale statistiekbureau voor biologische productie in Europa. "De biologische trend groeit, zoals bevestigd door de nieuwe boomgaarden en de aanpassingen om bestaande boomgaarden 'om te bouwen'. Dit komt door de stijgende vraag naar gezonde producten, vooral in Europa", aldus Pellegrino.


In het Centrum voor de Fruitteelt van Agrion werd vergaderd over de biologische fruitteelt. "Vorig jaar hadden we het over marktperspectieven. Dit jaar zullen we technische aspecten en eventuele problemen voor verschillende rassen analyseren", verklaart de voorzitter van Agrion, Giacomo Ballari.

Alberto Aldini van Apofruit Cesena en Graziano Vittone van Agrion beschreven de problemen waar producenten mee te maken kunnen krijgen als ze hun boomgaarden "ombouwen", en daarvoor vergeleken ze Emilia-Romagna met PiŽmont. Ze begonnen met de bescherming van boomgaarden tegen ziekten en insecten als sharka voor abrikozen, woolly aphid voor appelen en brown marmorated stink bug voor peren. Biologische landbouw is nogal veeleisend aangezien bedrijven zich moeten aanpassen aan verschillende interventietijden. 

"Gezien de weersomstandigheden in PiŽmont zijn biologische kiwi's, appelen, peren, pruimen, kersen, perziken, abrikozen en nectarines het moeilijkst te beheren. Zij die biologische teelttechnieken willen gebruiken, moeten hun boomgaard correct plannen, de beste rassen en onderstammen kiezen en de meest geschikte irrigatie- en netsystemen. Bovendien moeten producenten worden getraind."

De technicus van Apofruit voegde toe: "In Emilia-Romagna werd een aantal problemen voorkomen met het gebruik van netten. Andere kwesties verergerden, vooral voor steenfruit. Nieuwe oplossingen kunnen deze problemen helpen oplossen, zoals rasvernieuwing en de introductie van (semi-)dwerggroeionderstammen voor kersen, late pruimrassen, schurftbestendige appelrassen en netten tegen carpocapsa." 

De resultaten van het FLORINFRU-project dat gefinancierd werd door de regio PiŽmont, werden ook gepresenteerd. De regionale fytosanitaire dienst en Agrion testen innovatieve onkruidbeheertechnieken. Nieuwe mechanische apparatuur zou een grote hulp kunnen zijn bij het wieden van onkruid.

Agrion-onderzoeker Matteo Bontŗ over de resultaten van de tests die in 2016 werden uitgevoerd: "Ze laten de beperkingen zien van chemisch wieden, terwijl mechanische opties in het voordeel werken van rassen, in vergelijking met de zeer beperkt resistente soorten. De onkruidbestrijding is al bevredigend met slechts 1 of 2 extra toepassingen, ten opzichte van het gebruik van chemische substanties. Natuurlijk kosten de mechanische opties meer, maar de ondersteunende maatregelen die door de PSR van de regio worden doorgevoerd, kunnen de kosten significant reduceren. De toepassing van mechanisch wieden neemt toe in PiŽmont, juist vanwege deze maatregelen en ook vanwege de interesse in biologische producten." 

De grote steun voor biologische producties komt ook door rasinnovatie: dankzij onderzoek kunnen producenten nu rassen gebruiken die resistent zijn tegen de belangrijkste ziekten die van wilde of oude rassen vandaan komen.

Lorenzo Berra, onderzoeksmanager voor de stichting, illustreerde de meest interessante gevallen in verband met appelschurft en perenbacterievuur. "Wat appelen betreft zijn Coop 39, Coop 39 Crimson Crisp, Dalinette, Fujion en Inored Story interessant. Ze zijn bestand tegen schurft, zijn gemakkelijk te beheren en ze produceren fruit met een uitstekende kwaliteit en houdbaarheid. Qua peren kiest men het best voor tolerante rassen als AC Arrow Crisp, Harrow Love, Selenaģ Elliot en Harovin Sundown (of Cold Snap). Sharka en monilia zijn de belangrijkste problemen waar perziken mee te maken kunnen krijgen. Er zijn op dit moment nog steeds geen resistente rassen, maar er zijn rassen die toleranter zijn voor monilia (Spring Belle, Red Haven, Maria Marta, Fayette, Michelini). Over het algemeen zijn perziken sterker dan nectarines."

Een paar producenten kwamen na de presentatie samen om over hun ervaringen te praten en over de veranderingen die moeten worden doorgevoerd bij het overnemen van biologische teelttechnieken. Ze gaven het advies: als je in de biologische sector werkt, moet je bewuste keuzes maken, in staat zijn marktkansen aan te grijpen en je bewust zijn van de exacte toestand van boomgaarden om de meest geschikte oplossing voor elk probleem te kiezen.

De presentaties zijn beschikbaar op 
www.agrion.it


Publicatiedatum: 21-4-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

15-12-2017 "Areaal industriegroenten in Flevoland kan groeien"
15-12-2017 "Knoflook werkt tegen chronische ziekten"
14-12-2017 Duitsland: Nu ook bio-sla in Bonduelle versassortiment
14-12-2017 "Dit is schimmigheid ten top"
14-12-2017 Populariteit biologische champignons blijft stijgen
13-12-2017 Goede vraag naar biologisch zachtfruit uit OekraÔne
13-12-2017 "Maffia op SiciliŽ nog altijd springlevend"
13-12-2017 Frankrijk wil importafhankelijkheid bio-producten verminderen
13-12-2017 Amerikaanse markt voor bio-knoflook uitstekend
12-12-2017 Certificaatuitreiking opleiding Barstensvol Leven!
12-12-2017 Joost Rijk, PPO: "Openheid prijzen bio-sector ligt gevoelig"
12-12-2017 Stijn Costermans winnaar 2e Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs
11-12-2017 "Spanje kiest vaker bio"
11-12-2017 Winterframbozen-programma begint in centraal Mexico
11-12-2017 Rewe stopt met bio-winkels Temma
7-12-2017 "Kunnen half jaar lang bio-Fairtrade mango's aanbieden"
6-12-2017 "Biologische teelt nodig aan herziening toe"
6-12-2017 "Meer dan 50 procent van de bio-aardappeloogst gaat verloren"
6-12-2017 Vereniging Bioglasteelt nu een feit
6-12-2017 Europa: bio-landbouwareaal bijna 12 miljoen ha in 2016

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *