Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
17 maart in Munnekezijl

Open dag nieuwe akkerbouwschuur Bakker Bio

Het nieuwe biologische akker- en tuinbouwbedrijf van de familie Bakker in Munnekezijl is op vrijdag 17 maart 2017 volledig te bezichtigen. Jan Willem Bakker en zijn vrouw Jacquelien zetten dan de deuren open voor het publiek. Dat doen ze in samenwerking met 27 bedrijven die meewerkten aan de realisatie van dit bijzondere nieuwbouwproject.



Op zondag 5 juli 2015 werd één van de twee boerderijen van Bakker Bio door brand getroffen. De brand ontstond na een blikseminslag en er gingen aan de Nittersweg in Munnekezijl twee schuren en een woonhuis verloren. Diverse machines konden nog gered worden, maar er was uiteraard behoefte aan een nieuwe schuur.

Na de dramatische gebeurtenis oriënteerde de akkerbouwer zich uitgebreid op functionaliteit en uiterlijk van de nieuwbouw. Samen met zijn vrouw kwam hij tot de conclusie dat ze wilden bouwen met respect voor de historische bouwstijl van het Groninger land: een schuur met twee kappen, maar dan gestoken in een moderne jas.



Honderd jaar

Onder bouwbegeleiding van Rombou realiseerden diverse bedrijven een bijzondere bewaarloods met twee kappen. Een gebouw in een ongebruikelijke, maar frisse blauwwitte kleur, dat voldoet aan de eisen die een moderne akkerbouwer stelt aan ruimte en functionaliteit. "Dit gebouw staat er over honderd jaar waarschijnlijk nog. Daarom zijn we erg blij dat we hebben gebouwd onder architectuur. Het is een schuur met karakter geworden, waar het fijn thuis komen en fijn werken is", zo zegt Bakker.

Vierkante bouw

Het bedrijf, dat werkt onder de bedrijfsnaam Bakker Bio, teelt op biologische wijze pootaardappelen, bloemkool en knolselderij. De tweekapschuur met steile dakhelling omslaat 2000 vierkante meter oppervlakte. De schuur is behoorlijk vierkant gebouwd, wat zorgt voor korte loop- en rijlijnen. In het gebouw is plaats ingeruimd voor een verwerkingsruimte, een kantine en sanitaire ruimten voor het personeel.
Het gebouw heeft drie koelcellen: voor elke gewasgroep één. In de cellen wordt gebruikgemaakt van een duurzame koeling: een propaan/CO2-installatie. In de aardappelbewaring wordt gebruik- gemaakt van een drukwand. Aan de nieuwe woning bij het bedrijf wordt nog gewerkt. Deze wordt medio dit jaar opgeleverd.



Open dag

De open dag op het nieuwe akker- en tuinbouwbedrijf van Bakker Bio aan de Nittersweg 1 in Munnekezijl is op vrijdag 17 maart van 15.00 tot 20.00 uur.

Klik hier
voor meer informatie over het nieuwbouwproject.
Publicatiedatum: