Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste COI afgegeven aan handelsbedrijf in biologische voedingsmiddelen

Importeurs binnenkort verantwoordelijk voor inklaring biologische goederen

Tholen – Vanaf 19 oktober 2017 kan het 'Certificate Of Inspection' (COI) voor de import van biologische producten in de Europese Unie alleen nog via het digitale systeem van de EU - 'TRACES' - worden aangevraagd. De officiële ingangsdatum van deze verordening is 19 april 2017. In de overgangstermijn van een half jaar kunnen importeurs het papieren certificaat nog blijven gebruiken. "Voor exporteurs verandert er in feite niets, behalve dat de bal door deze nieuwe verordening straks bij importeurs ligt", aldus Eerik Schipper van Control Union Certifications.


Control Union-inspecteur Arie Maris tijdens een GLOBAL G.A.P.-inspectie.

Papierloos

Dit betekent dat het huidige Import Transactie Certificaat vanaf 19 oktober 2017 niet meer gebruikt kan worden. Tijdens een workshop op de BIOFACH heeft de certificeringsinstelling de sector geïnformeerd over de nieuwe EU-wetgeving voor de import van biologisch gecertificeerde producten van buiten de EU.

24/7 toegankelijk

In het digitale systeem TRACES worden importeurs geacht hun gegevens met betrekking tot de importgoederen via een online klantportaal te verstrekken. "De autoriteiten willen 100% digitaal te werk gaan, minder administratieve lasten en transparantie en traceability waarborgen. De database is 24/7 toegankelijk. Dat biedt bedrijven een hoop flexibiliteit en de omloopsnelheid verbetert natuurlijk ook sterk", legt Eerik uit.

Eerste COI afgegeven

Op 7 maart 2017 heeft Control Union het eerste COI afgegeven. Er kwam bij het handelsbedrijf in biologische voedingsmiddelen in kwestie geen traditioneel document meer aan te pas om hun goederen biologisch te kunnen inklaren. De inklaring zelf werd in een eerdere pilot met de douane getest en verliep toen goed.

Voor meer informatie:
Eerik Schipper
Control Union Certifications
8011 BZ Zwolle
T: +31 (0)38-4260100
eschipper@controlunion.com
certification.controlunion.com