Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Milieudefensie: biosector voorloper in gebruik oerwoudvrij veevoer

Met het uitbrengen van een benchmark/monitor van grote supermarktketens in Nederland wil Milieudefensie inzicht krijgen in de mate waarin supermarkten bijgedragen hebben aan ontbossing door gebruik van veevoer geproduceerd met geïmporteerde soja voor de productie van zuivel, vlees en eieren. Daarbij is het de bedoeling een oplossing van deze problematiek te vinden door het gebruik van veevoer waar geen risico aanwezig is dat oerwoud is gekapt voor deze producten. Op die manier wil Milieudefensie de problematiek agenderen en de druk opvoeren bij Nederlandse supermarkten door het aanwijzen van voorlopers en achterblijvers.

Volgens Milieudefensie is ongeveer de helft van het eiwitrijke veevoer in de melkveehouderij afkomstig van soja uit Zuid-Amerika waarvoor ontbossing heeft plaatsgevonden. Jaarlijks wordt ten behoeve van de teelt van soja voor zuivel, vlees en eieren in supermarkten Zuid-Amerikaans een hoeveelheid bos gekapt met een oppervlak van Noord-Brabant, Limburg en Zeeland samen.

Het assortiment oerwoudvrije melk ligt bij de onderzochte supermarkten tussen de 14% (Lidl en Aldi) en 22% (Albert Heijn) met uitschieters naar 100% voor Ekoplaza en Marqt. De meeste supermarkten hebben tussen de 17% en 20% oerwoudvrije soja. De verschillen zijn vrij klein, met uitschieters bij de supermarkten die een duidelijk duurzaam karakter hebben.

Ekoplaza oerwoudvrij

De verschillen in beleid volgen eenzelfde patroon als het assortiment: alle supermarkten claimen duurzame soja te gebruiken doordat gebruik gemaakt wordt van RTRS-gecertificeerde soja. Omdat dit door Milieudefensie niet wordt gezien als duurzame soja krijgen de supermarkten hier geen punten voor. Verschillende supermarkten krijgen punten voor het aanbod aan biologisch gecertificeerde zuivelproducten. Ekoplaza is als enige supermarkt reeds volledig biologisch en is daardoor oerwoudvrij vanaf 2018, omdat pas in 2018 geldt dat biologisch gecertificeerde zuivel volledig afkomstig moet zijn van melkvee dat is gevoed met lokaal geproduceerd eiwitrijk veevoer. Marqt verdient een tweede plek met een huidig aanbod van 85% biologisch gecertificeerde zuivel en een doelstelling om dit te verhogen tot 100% in 2018. Jumbo is de enige ondertekenaar van het Verbond van Den Bosch (tenminste 50% eiwitrijk veevoer uit Europa in 2020) die dit ook als beleid heeft opgenomen en krijgt daarom als enige extra punten voor deze concreet genoemde doelstelling.

Erkende streekproducten worden door verschillende supermarkten genoemd, maar alleen Hoogvliet publiceert hierover concrete informatie. Echter aangezien dit keurmerk niet voldoende strikt is voor wat betreft veevoer krijgen ze geen extra punten hiervoor. Behalve RTRS, biologisch gecertificeerd en erkend streekproduct wordt geen certificering genoemd die aantoont dat de verkochte zuivel oerwoudvrij zou moeten zijn.

Biosector voorloper

De biologische sector is het meest ver bij het oerwoudvrij maken van de soja in het veevoer, maar het is ze nog niet gelukt dit ook te waarborgen. Dit moet in de loop van 2017 gerealiseerd worden.

RTRS-gecertificeerde soja

Het tegengaan van ontbossing is een complexe discussie omdat er zo veel factoren
meespelen bij dit onderwerp. Alle supermarkten verwijzen naar de RTRS-standaard als het om soja gebruik gaat. RTRS zou verantwoorde soja moeten zijn. Een van de problemen is echter dat ze met een certificatensysteem werken. Dit betekent dat het kan gebeuren dat er soja is gebruikt waar wél bossen voor zijn gekapt, maar dat het door het aanschaffen van een RTRS-certificaat toch RTRS-soja is.

Pure graze

Naast biologisch is er nog een andere vorm van oerwoudvrije melk: Pure graze. Koeien eten dan alleen gras en geen krachtvoer. In Nederland doen enkele tientallen boeren het. Deze melk wordt zover Milieudefensie heeft kunnen nagaan niet verkocht in supermarkten.

Bron: Milieudefensie
Publicatiedatum: