Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
14 maart (19:00) in de Rode Hoed: tweede debat It’s the food, my friend!

Van boerencrisis naar boeren met toekomst - sociale transitie

Deze achtste jaargang landbouw- en voedseldialogen heeft als hoofdthema 'De transitie van ons voedselsysteem: vernieuwers aan het woord.' We geven ruimte aan inspirerende denkers en doeners die het grotere plaatje zien en oplossingen zien of al in praktijk brengen. De reeks is bedoeld voor geïnteresseerde burgers, studenten en professionals en wordt geleid door Felix Rottenberg.



Het aantal boeren neemt door schaalvergroting en mechanisering al decennia snel af. Hoe lang gaat dat nog door en wie zijn de boeren van de toekomst? Gaan we naar een volledige tweedeling met enerzijds megabedrijven en anderzijds bedrijven die volledig 'vermaatschappelijken'? Zo ja, wat gebeurt er dan met familiebedrijven die hier tussenin zitten? Wat betekent het verlies van werkgelegenheid in de landbouw sociaal gezien voor de leefbaarheid en de cohesie van ons platteland? Waar liggen nieuwe kansen, ook voor de Tweede Kamer na de verkiezingen op 15 maart?

Voor het bestellen van kaarten, klik hier.

Let op: de aanvangsttijd is gewijzigd naar 19:00 uur.

Keynote sprekers:
  • Jeroen Candel (Wageningen UR) over Europese ontwikkelingen en de rol van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
  • Cor Pierik, Centraal Bureau voor de Statistiek, presenteert actuele cijfers en trends

Reflecties uit de Nederlandse praktijk:
  • Herman en José Bongen, stoppende boer en boerin in Achterhoek, over wat het betekent om te stoppen
  • Adrian Langereis, melkveehouder, Boerengilde Nederland, over een nieuw verdienmodel voor realistische en gezonde landbouw

Extra: TV-verkiezingsdebat, gevolgd door analyse met Felix Rottenberg en Yvonne Zonderop

In verband met het televisiedebat aan de vooravond van de verkiezingen, start het debat om 19:00 uur en eindigt het om 20:45 uur. Aansluitend kan men tot 22:00 uur op het grote scherm het verkiezingsdebat volgen. Felix Rottenberg zal hierna met inleiders en de zaal op het TV-debat reflecteren. Speciale gast: Yvonne Zonderop. Zij is onafhankelijk journalist, columnist, programmamaker en 'duider van maatschappelijke trends.'

Volgende debatavond

De eerstvolgende debatavond op 22 maart (20:00 – 22:00 uur) staat in het teken van 'Leren van de natuur - transitie in de wetenschap'. Mark Shepard van New Forest Farm (Wisconsin, VS) is daarbij aanwezig als keynote spreker. Hij spreekt over 'herstellende landbouw'. Ook prof. Marcel Dicke van Wageningen UR voert het woord over signaalstoffen van planten.


Voor meer informatie:
 
Bert van Ruitenbeek
info@ecominds.nl
06-206731016

Wouter van der Weijden
wvanderweijden@clm.nl
06-41710428
Publicatiedatum: