Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
12% meer geregistreerde biobedrijven

Nederlandse biosector flink gegroeid in 2016

De biologische sector is in 2016 flink gegroeid. Het aantal geregistreerde bedrijven is eind december 4.417. Het aantal bedrijven dat onder toezicht staat van Skal is hiermee met netto 440 bedrijven gegroeid ten opzichte van 2015, een toename van 12 procent. Deze 4.417 bedrijven staan allemaal geregistreerd bij Skal, maar mogen nog niet alle hun producten als biologisch verkopen.

Landbouwbedrijven moeten na het toelatingsonderzoek eerst een omschakelperiode doormaken voor zij door Skal gecertificeerd worden. Deze omschakelperiode geldt voor de hele bedrijfsvoering inclusief grond en dieren. Verwerkers en handelsbedrijven zijn gecertificeerd na een goed doorlopen toelatingsonderzoek. Eind 2016 zijn er in totaal 4.066 gecertificeerde biologische bedrijven.



Groei in de biologische landbouw

Het biologisch areaal in Nederland stijgt al een aantal jaren. In 2016 is ook het aantal landbouwbedrijven, na een aantal jaren van stabiliteit, weer gegroeid. Van de 1.831 geregistreerde landbouwbedrijven hebben er 1.586 biologisch gecertificeerde bedrijfsprocessen. De overige 245 landbouwbedrijven zijn in omschakeling naar biologisch. Dat is een flink hoger aantal dan de 117 landbouwbedrijven die in 2015 in omschakeling waren. In 2016 hebben 136 melkveehouderijen de eerste stap gezet naar biologisch. Het omschakelen van een melkveehouderij bestaat uit het omschakelen van de percelen en de runderen.

Het geregistreerde landbouwareaal is in 2016 toegenomen met 2.645 hectare naar een totaal van 61.765 hectare. Hiervan zijn 3.319 hectare in omschakeling naar biologisch. De hectares die in omschakeling zijn, zijn niet alleen van nieuwe bedrijven die omschakelen naar biologisch, maar ook van bestaande gecertificeerden die nieuwe grond laten omschakelen. Gelderland telt de meeste biologische boeren, Flevoland het grootste biologische areaal.

Ontwikkeling bij handel en verwerking

Eind 2016 waren er in totaal 2.480 gecertificeerde verwerkers, importeurs, handelaren en opslagbedrijven. Dit zijn er netto 205 meer dan eind 2015. De toename wordt met name gerealiseerd in de branches handel (198) en opslag (156).

Bron: Skal
Publicatiedatum: