Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meerwaarde van biologische herkomst lijkt beperkt

Kansen voor meer groenten en fruit in zorginstellingen

Er zijn kansen voor meer groenten- en fruitconsumptie in zorginstellingen. De uitstraling van groenten en fruit op het bord versterkt de eetlust, terwijl juist een gebrek aan eetlust een belangrijke belemmering is om te eten. Ook leidt de aanwezigheid van groente ertoe dat cliënten de maaltijd lekkerder vinden en dat de maaltijd 'er mooier uitziet'. Dat blijkt uit het rapport 'Kansen voor meer groenten en fruit in zorginstellingen' van WUR.
De kansen voor biologische groenten en fruit zijn echter minder groot. De hogere prijs vormt een belemmering en cliënten vragen nauwelijks om biologische producten.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Greenport Noord-Holland Noord - als koepelorganisatie voor producenten van groenten en fruit -, deelnemende leveranciers van biologische groenten en fruit (BD-totaal, Odin-Estafette en Royal Wessanen) en zorginstellingen.

Om de kansen voor meer consumptie te benutten, moet rekening gehouden worden met specifieke kenmerken bij deze groep consumenten. De consumptie van (meer) groenten en fruit wordt beperkt door een algeheel gebrek aan eetlust, kauw- en slikproblemen. Dit vraagt het op maat aanbieden van groenten en fruit (geschild, gesneden). Dit is ook het meest effectief om het risico van te veel groenten en dus voedselverspilling te voorkomen. Voedselverspilling zou het draagvlak bij de medewerkers van de zorginstelling voor 'meer groenten aanbieden' sterk verminderen. Er liggen vooral kansen voor groenten en fruit op meerdere eetmomenten: meer tussendoortjes.

Groenten en fruit uit de regio biedt ook meerwaarde. Voor de zorginstellingen zelf bieden regionale producten de mogelijkheid om verbinding te zoeken met (potentiële) klanten en de regionale inbedding te vergroten. Bovendien is de maaltijd lekkerder en verser. Aandachtspunt daarbij is dat de organisatie van regionale ketens tijd, inzet en geduld vraagt. Ook kunnen er meerkosten zijn, zeker wanneer alleen gekeken wordt naar de kosten van de voeding. Wanneer echter alle positieve effecten
van regionale producten worden meegenomen wegen de meerkosten op tegen de meeropbrengsten. Om de kennis over regionale producten bij cliënten te verhogen is communicatie - op verschillende manieren - nodig. Bovendien moet dit herhaaldelijk en veelvuldig gebeuren.

Meerwaarde van biologische herkomst lijkt beperkt
Er zijn weinig redenen om meer biologische groenten en fruit aan te bieden. Cliënten hechten weinig waarde aan de biologische herkomst van hun voedsel. Ook bij mantelzorgers leeft het item nietvolgens de voedselmanagers van Stichting Vrijwaard. Zij noemen alleen smaak als mogelijke overweging. Echter, direct daarop volgt dat het voor hen de vraag is of de prijs/kwaliteit verhouding voldoende is. Weegt de (hoge) meerprijs op tegen de extra smaak? Vooralsnog ligt het accent meer op vers dan op biologisch. En vervolgens op de leverantie uit de streek, van bekende lokale leveranciers.

Ondanks belang onvoldoende consumptie
In zorginstellingen is voeding belangrijk voor de fysieke gezondheid van cliënten én vanwege de sociaal-culturele functie en daarmee het welbevinden van cliënten. Ouderen zelf vinden gezonde voeding ook belangrijk, maar ze eten niet voldoende groenten en fruit - ook niet in zorginstellingen. Zorginstellingen kunnen door interventies in product-, fysieke en sociale omgeving de consumptie van
groenten en fruit stimuleren. Cliënten zeggen meer groenten en fruit te willen en komen zelf met suggesties die aansluiten bij de richtlijnen om cliënten zodanig voeding aan te bieden die passen bij hun fysieke behoefte.

Lees hier het volledige rapport.


Bron: WUR
Publicatiedatum: