Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joop Bonnet, AC Loogman:

"Hoge prijs bio-aardappelen deert consument niet"

Tholen - Bio-aardappelen zijn volgens Joop Bonnet van aardappelgroothandel AC Loogman helemaal hot. "Het is op en tekort. Wij hebben een eigen pool, maar die is gewoon leeg. Er zijn gewoon nauwelijks bio-aardappelen in Nederland te koop. En wat er nog te koop is, is ontiegelijk duur. De afzet loopt met prijzen tussen de 85-90 cent nog gewoon door ook. Ondanks de hoge prijzen pakt de consument de bio-aardappelen gewoon mee. Het is ongelofelijk."

Over de markt voor conventionele aardappelen zegt Joop het volgende: "Ik draai nu toch al een aantal jaartjes mee, maar dit seizoen kan ik er geen vinger achter krijgen", vervolgt de aardappelhandelaar. "Neem nu de termijnmarkt, die is teruggezakt van 25 naar onder de 20 cent, maar de effectieve markt gaat vervolgens niet mee. Je krijgt geen kilo voor die prijs gekocht, omdat de telers er heilig in geloven dat de prijzen gaan aantrekken."

"Dat zorgt voor een wat grimmige markt. Iedereen wacht af. Exporteurs kunnen momenteel geen aardappelen kopen omdat het buitenland de prijs niet betaalt. De bovenmaatse poters zijn op en de buitenlandse klanten nemen voor deze prijzen de consumptie-aardappelen niet op. En dan praat je niet alleen over Afrika", vervolgt Joop. "Ik durf geen verwachting uit te spreken. Krijgen de boeren gelijk, dan zal de markt nog verder aantrekken, maar als de exporteurs gelijk krijgen, moet er nog wel een dubbeltje van de prijs afgaan."



"Met name voor de wasserijgeschikte aardappelen wordt heel veel geld gevraagd, maar dat aanbod goede aardappelen is niet zo groot meer. Daarom verwacht ik dat we eerder in de importaardappelen zitten dan andere jaren. Er is een goede vraag naar nieuwe aardappelen, dus die zullen niet goedkoop worden. Zeker niet als de supermarkten ze gaan opnemen. Wij starten volgende week met de eerste importaardappelen uit Egypte en de grootwinkelbedrijven die wij beleveren gaan met drie weken al over op nieuwe, vastkokende aardappelen."



Voor meer informatie
Joop Bonnet
A.C. Loogman
Noordpolderweg 18
1432 JH Aalsmeer
Tel: 020 - 682 35 73
www.acloogman.nl