Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische hulpmeststoffen voor betere sluiting van kringloop

De verhouding tussen Stikstof (N) en Fosfaat (P) in een deel van de dierlijke mest is ongunstig voor veel teelten. Dit geldt met name voor kippenmest en varkensmest. Dit betekent in de praktijk dat, in combinatie met dierlijke mest, vaak andere organische hulpmeststoffen ingezet moeten worden om optimaal te bemesten bij biologische teelten. De ongunstige N/P verhouding in bepaalde soorten biologische dierlijke mest is beperkend bij diverse biologische teelten. Dit terwijl deze biologische mest wel volop beschikbaar is. Daarnaast verdwijnen er allerlei biologische reststromen in gangbare stromen, omdat er nog geen mogelijkheid is om deze apart te houden. Daarmee verdwijnen ze uit de biologische kringloop.

Bionext voert in samenwerking met Biohuis een inventarisatie uit naar organische hulpmeststoffen van biologische oorsprong (biologische A-meststoffen) die de ongunstige N/P verhouding van biologische mest (deels) kunnen compenseren. Daarmee zou de toepassing van biologische mest bij biologische teelten verder vergroot kunnen worden. Dit is voordelig voor zowel de veehouder als de teler. En ook kunnen daarmee meer bio-reststromen in de biologische kringloop gehouden worden.

N/P verhouding, beschikbaarheid, logistiek, verwerkbaarheid en prijs zijn belangrijke parameters waartegen potentiële meststoffen beoordeeld worden. Dit stemmen we af met organisaties die actief zijn in de keten van (biologische) meststoffen: van grondstofleverancier tot detaillist. Eventuele concurrentie met feed is een aandachtspunt en verwerking en toepassing moet ook passen binnen de biologische regelgeving. En uiteraard moet er ook perspectief zijn dat het voor alle partijen economisch uit kan. Al met al een heel pakket van eisen.

Eén van de grondstoffen die we op dit moment (opnieuw) onder de loep hebben liggen, is verenmeel afkomstig van biologische kippen. Dit heeft een zeer gunstige N/P verhouding, maar logistiek zitten hier nog de nodige uitdagingen in. Andere grondstoffen zijn ook nog in beeld.

Vragen, ideeën, interesse of input dit project leveren? Contacteer dan Hans Fuch, via fuchs@bionext.nl. Over twee maanden wordt de balans opgemaakt.
Publicatiedatum: