Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar emissie van fijnstof en ammoniak op omgeving

De biologische pluimveehouderij is tot dusver vrijgesteld van verplichte wettelijke maatregelen voor emissiereductie van ammoniak en fijnstof. Deze vrijstelling heeft enerzijds te maken met de kleinschaligheid waardoor de totale emissie van bedrijven lager is en anderzijds investeringen in emissiereductie minder rendabel zijn.

Recente onderzoeksresultaten van RIVM hebben laten zien dat uitstoot van fijnstof uit pluimveebedrijven effect heeft op de volksgezondheid van de omwonenden. De overheid heeft naar aanleiding daarvan afspraken gemaakt met de pluimveesector over de reductie van fijn stof emissie in de komende jaren. Hierbij wordt ook gekeken naar de biologische pluimveehouderij. Een vrijstelling 'zonder meer' is niet langer aan de orde. Dat geldt dan ook voor ammoniak, dat in dit kader als een secundaire bron van fijnstof wordt gezien.

Voor de biologische sector is het van belang om haar imago op dit vlak schoon te houden. En mede gezien haar groei, vindt de biologische pluimveesector dat ze hierin haar verantwoordelijkheid dient te nemen. Mogelijke reductiemaatregelen moeten beoordeeld worden tegen de omvang van het probleem.

Wat dat betreft zijn er zijn, zeker ten aanzien van (primair) fijnstof, nog veel vragen over emissie van biologische pluimveebedrijven. Zowel over de mate van als de soort fijnstof alsook het effect van de uitloop. Op deze vragen zoekt Bionext samen met de BPV antwoorden. En op grond van deze antwoorden praktische oplossingen binnen de biologische bedrijfsvoering waarmee eventuele emissieproblemen kunnen worden aangepakt.

Bionext en BPV hebben deze vragen onlangs met het ministerie van EZ en het ministerie van Infrastructuur en Milieu besproken. In de komende tijd vindt hierover afstemming plaats met onderzoekers van Wageningen UR.

Voor meer informatie: www.bionext.nl
Publicatiedatum: