Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bionext: jubelstemming over patentenbesluit EU is voorbarig

"Het doel is in zicht maar nog niet bereikt"

De voorzet is gegeven en de bal nadert het doel. Het publiek juicht al: dit wordt geheid een goal. Maar dan maakt de keeper van de tegenpartij een duikbeweging en wordt het doelpunt nog net tegengehouden. Dit is precies het risico van de huidige jubelstemming in de berichtgeving over een einde aan patenten op natuurlijke eigenschappen op planten en dieren, stelt Bionext.

De brancheorganisatie voor de biologische sector is positief over het feit dat de Europese lidstaten zich op 20 februari unaniem achter het standpunt van de Europese Commissie schaarden dat producten van klassieke veredeling zoals planten, zaden en vruchten uitgezonderd dienen te worden van patentering. Toch wordt er nog te vroeg gejuicht, stelt Maaike Raaijmakers: "We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Het kan écht nog mis gaan!"



De verklarende notitie van de Europese Commissie die het Octrooibureau waarschijnlijk binnenkort zal aannemen laat namelijk erg veel ruimte voor juridisch getouwtrek. Raaijmakers: "De juristen van de grote zaadbedrijven slijpen hun pennen om langs een nieuwe weg gewoon door te gaan met het aanvragen van patenten op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren. Er is nog een hele slag te maken om deze mazen te dichten. De komende maanden worden écht cruciaal. De EU lidstaten mogen nu niet achterover gaan leunen maar moeten met goede, waterdichte juridische tekstvoorstellen komen en zorgen dat de verklarende notitie in strikt beleid wordt omgezet."

Men maakt een cruciale fout door nu te denken dat patenten op natuurlijke eigenschappen met dit besluit van 20 februari voorgoed afgestopt zijn, vindt Bionext. Bovendien blijven de patenten op gewassen die al zijn toegewezen gewoon van kracht, dus ook daar is nog een hele strijd te leveren.

"Lobby blijft juist nu echt heel hard nodig, óók in Nederland, want de Nederlandse overheid en media wekken de indruk dat het werk er nu op zit. Dit terwijl de vertaalslag van de notitie naar een juridische tekst cruciaal is voor het eindresultaat”, waarschuwt Raaijmakers. "Het doel is in zicht maar nog niet bereikt. De tegenstanders kunnen nog allerlei manoeuvres maken om de goal te stoppen."

Voor meer informatie: www.bionext.nl
Publicatiedatum: