Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Omwenteling naar circulaire economie breed gedragen

Nationaal akkoord stimuleert hergebruik grondstoffen

Er is een forse omslag nodig in de manier waarop we met grondstoffen en afval omgaan. Daarom ondertekenden 180 partijen op 24 januari 2017 het Nationaal Grondstoffenakkoord. In het akkoord staan afspraken om de Nederlandse economie op herbruikbare grondstoffen te laten draaien. Namens het kabinet tekenen staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en minister Kamp (Economische Zaken). Hans de Boer (VNO-NCW) en Michaƫl van Straalen (MKB-Nederland) vertegenwoordigden het Nederlandse bedrijfsleven.

Minder olie door recyclen

Door bijvoorbeeld nog meer bestaand plastic te recyclen en te gebruiken voor nieuwe producten en verpakkingen, is minder olie nodig als grondstof voor nieuw plastic. Unilever neemt als een van de ondertekenaars het voortouw. Het bedrijf wil in 2025 honderd procent recyclebaar plastic gebruiken voor hun verpakkingen.

Hergebruik maakt Nederland onafhankelijker

Hergebruik kost veel minder energie dan het verwerken van nieuwe grondstoffen. Hierdoor daalt de uitstoot van broeistofgassen en dat is weer beter voor het klimaat. De omschakeling naar een circulaire economie maakt Nederland veel minder afhankelijk van grondstoffen uit het buitenland.

Overige ondertekeraars

Ook onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg, innovatieve startups, financiƫle instellingen, de vakbeweging en milieuorganisaties ondertekenden het Nationaal Grondstoffenakkoord. Benieuwd wie allemaal hun handtekening zetten? Bekijk de actuele lijst met ondertekenaars.

Bron: RVO
Publicatiedatum: