Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
"De interpretatie moet nu nog wel goed gebeuren"
Bart Vosselman verwacht geen problemen meer met patenten

Tholen - Maandag 20 februari hebben de Europese lidstaten unaniem besloten dat producten van klassieke veredeling (zoals planten, zaden en vruchten) uitgezonderd dienen te worden van patentering. Ze scharen zich hiermee achter het onlangs ingenomen standpunt van de Europese Commissie. Bart Vosselman, veredelaar bij De Bolster in Epe, geeft aan zeer verheugd te zijn over het in de Raad voor Concurrentievermogen genomen besluit. Bart heeft zich jarenlang hard gemaakt voor octrooivrije planten en zich dus ingezet om een einde te maken aan patenten op voedselgewassen. "Dit is een hartstikke mooie stap. Dit hele proces is in 2011 begonnen en we hebben dus echt een lange adem moeten hebben."

Vanuit het ministerie heeft Bart gehoord dat de EU-ministers van Economische Zaken unaniem besloten hebben om de interpretatie van de Europese Commissie ten aanzien van de essentiŽle biologische processen te steunen. "De ministers hebben afgesproken om als 1 blok op zullen gaan trekken in het Europees Patentbureau om deze interpretatie ook daadwerkelijk om te zetten in een nieuwe goed functionerende patentverleningspraktijk. Dat zou in juni al ingevoerd kunnen worden."


Bart Vosselman met Annemarie Kruize en zijn zoon Frank op de Bio-beurs 2016.

Bionext meldt in een persbericht dat dit besluit van de Europese lidstaten een belangrijke volgende stap is op weg naar een verbod op patenten op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren, maar dat het einddoel nog niet bereikt is. De komende maanden worden volgens Maaike Raaijmakers van Bionext cruciaal. Er moeten goede waterdichte juridische tekstvoorstellen opgesteld worden door de EU lidstaten, zodat de verklarende notitie in strikt beleid omgezet zal worden.

Bart: "Wij zijn optimistisch dat alles goed gaat komen. We zullen echter net als Bionext wel goed alert blijven. We weten inmiddels namelijk hoe gewiekst octrooi-deskundigen zijn om zaken te omzeilen."

Tot zijn tevredenheid zijn tegen diverse patentaanvragen langdurige zaken aangespannen. "Voor het octrooi met de wittevliegresistentie hebben we de afgelopen zomer nieuwe argumenten aangevoerd en heeft het Europees Octrooibureau besloten om het uit te stellen. Syngenta heeft nu geen schijn van kans meer, dat weet ik wel zeker. Als je nagaat hoe veel werk er verzet is door een hele club van mensen om dit octrooi aan te vechten, dan is het toch prachtig als dit ook daadwerkelijk gaat lukken."

De grootste doorn in het oog was voor Bart de afgelopen jaren de 'paarse radijs-zaak'. "In 2011 hebben we daarover de eerste rechtszaak gehad en dat is diverse keren uitgesteld. In april van dit jaar zal een uitspraak plaatsvinden. Alleen in een bodemprocedure kan een patent dat al toegekend is onderuit gehaald worden. Het hoger beroep in die bodemprocedure is al zo'n beetje afgerond, op 1 punt na. De octrooi-aanvrager moet nog aantonen dat het product al geshowd is voordat de ochtrooi-aanvraag plaats heeft gevonden. Dan zou hij nog afgewezen kunnen worden. In eerste instantie zei de rechter dat je producten die verkregen zijn via klassieke veredeling niet kunt patenteren. Dat was zijn interpretatie. In hoger beroep zei een andere rechter dat dit wel mocht en dit liep samen met de beslissing in het Europees Octrooi Bureau. In die rechtszaak zie je hoe krankjorum dit allemaal is. De ene rechter zegt dat het niet mag, de volgende rechter vond van wel, en nu mag het dus niet meer. Ik vraag me af of deze argumentatie in deze rechtszaak weer naar voren gehaald mag worden. Daar ga ik nog wel even achteraan."

Bart is nog altijd actief als veredelaar. "Vorig jaar heb ik al het veredelingswerk voor de tomaten gedaan. Wel is onlangs een nieuwe tomatenveredelaar aan de slag gegaan, dus kan ik hierin een stapje terug doen. Ik moet er niet aan denken dat ik niet meer mag of  niet meer kan veredelen. Dit is mijn passie en die wil ik niet missen."

Voor meer informatie: Immenhof@planet.nl en www.bolster.nl

Publicatiedatum: 21-2-2017
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

28-4-2017 Strijd om phytophthora zet verhoudingen op scherp
28-4-2017 "Meer onderzoek naar maatschappelijk gewenste teeltpraktijken nodig"
28-4-2017 Vlaamse land- en tuinbouwschool breidt uit met bio-perceel
28-4-2017 "De tomaat moet van ons blijven"
28-4-2017 Onderzoek naar bodemverbeterende middelen tegen aaltjes
26-4-2017 Koninklijke Onderscheiding voor Edith Lammerts van Bueren
26-4-2017 "Gangbare manier van boeren steeds meer als een wurggreep"
25-4-2017 Betere opbrengsten voor telers van biologische gember
25-4-2017 IQF vriestechniek maakt superfood breder beschikbaar
25-4-2017 "Groei aardappelen in stoomverpakking vergelijkbaar met bio"
25-4-2017 Mardi F1: nieuwe zomerbloemkool voor biologische teelt
24-4-2017 FreshNSure Pear test scant aanwezigheid 1-MCP
21-4-2017 Biologische appel- en perenproductie groeit in Italiaanse PiŽmont
20-4-2017 Nachtelijke overuren voor sproeiers en teler
20-4-2017 Spanje: "90% van onze bio-paprika's gaan naar Engeland"
19-4-2017 Groot volume biologische aardbeien op Chinese markt
19-4-2017 Gewasbehandelingsmiddelen Ad Terram nu ook voor bio-teelt
18-4-2017 "Bepaalde fruitrassen zijn watjes"
18-4-2017 "Biologisch is de beste garantie voor een voedzame maaltijd"
18-4-2017 Gevolgen nieuwe EU Controle Verordening nog niet in te schatten

 

Reacties:


Prachtig mooi resultaat van goede, gerichte & sterke samenwerking in de biologische sector, met 1 in kennis (o.a. Bart Vosselman), de andere in communicatie (Bionext) en het biologische bedrijfsleven middels o.a. netwerken & financiŽle middelen!

Samenwerken in de biologische sector is Topsport, dat blijkt uit de lange adem die (soms) nodig is en die we met de gehele sector aan de dag gelegd hebben en ook aan de dag zullen blijven leggen!

Een (voorlopig) tevreden BioNederland/VBP voorzitter,
Jan Groen, Dronten - 22-2-2017 12:11:06


Eerst zien......dan geloven!
B.J., Ouderkerk aan den IJssel - 21-2-2017 22:24:29


Ik vind het geweldig nieuws! Nu kan veredeling van gewassen voor de biologische sector gewoon blijven plaatsvinden. En eerlijke ondernemers die bouwen aan een duurzame voedselvoorziening worden imho nu niet meer gepiepeld door opgeblazen organisaties met een machtssyndroom en een op roofbouw gestoelde visie.

Kudo's voor iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt!!

Een tevreden eter van biologisch voedsel
Andrť Kaper, Deventer - 21-2-2017 18:48:07


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *