Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jonge Indiase telers zien marktkansen bio-AGF

In de Indiase Hymalaya-staat Sikkim schakelen jonge, milieubewuste telers momenteel massaal over op de biologische teelt. De Indiase overheid verklaarde Sikkim vorig jaar zelfs 100% biologisch en ook in overige delen van het land groeit het bio-areaal gestaag. India kent met 650.000 wereldwijd het hoogste aantal biologische telers.

De jonge ondernemer, Abhinandan Dhakal, heeft de afgelopen 4 jaar 47.244 euro geïnvesteerd in de teelt van Peruaanse yacon, een zoet knolgewas, dat beschikt over vele medicinale eigenschappen en zowel rauw als in de vorm van poeder of siroop gegeten kan worden. Dhakal heeft andere lokale telers geleerd hoe ze dit gewas kunnen telen en vermarkten. "Yacon groeit uitsluitend in heuvelachtige streken en er is veel vraag naar dit product, vooral in het Midden-Oosten, Europa, Singapore en Australië", legt Dhakal uit.



Dhakals Shoten Network Group is de samenwerking aangegaan met handelaren in Bangalore en Delhi om zijn product aan retailers en farmaceutische bedrijven te verkopen. Het komende jaar hoopt hij zijn productie van 10 ton te vergroten naar 200 ton. Een kilo pootgoed levert zo'n 40 tot 50 kilo yacon op, die verkocht worden voor een kiloprijs van ongeveer 0,64 euro. De overgang naar de biologische teelt zal er mogelijk voor zorgen dat veel jongeren die de laatste jaren uit Sikkim zijn vertrokken om te gaan werken in grote steden terugkeren naar het gebied.

Afgesneden van de markt

Niet alle lokale telers zijn echter blij met Sikkims '100% bio' status. Sommigen zijn van mening dat de overheid meer moet doen om deze nichehandel ook voor hen rendabel te maken. Er is vooral steun nodig om markten buiten Sikkim te kunnen bereiken, waar consumenten bereid zijn meer te betalen voor biologische AGF. Er is behoefte aan koelfaciliteiten, en advies over productieve teeltmethoden en de toepassing van biologische meststoffen. Verder zijn de logistieke uitdagingen in het door land omsloten Sikkim groot, aangezien de regio niet beschikt over spoorwegen of een luchthaven.

Vorig jaar heeft de regering voor 58 miljoen euro een driejarig programma opgezet om de biologische sector in het noordoosten van India, inclusief Sikkim, te ontwikkelen. Er wordt momenteel gewerkt aan koelfaciliteiten en een luchthaven, voor een betere ontsluiting van het gebied.

Gezondheidsbewust

In alle delen van India maakt de biosector een snelle ontwikkeling door. In de tien jaar tot 2013-2014 groeide het bio-areaal naar 723.000 hectare. Het areaal is mogelijk nog groter dan uit de officiële cijfers blijkt omdat hierbij geen rekening is gehouden met de kleinschalige teelt van traditionele gewassen, waarbij eveneens geen gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast.

Gezien de toenemende aandacht voor gezondheid en lifestyle en de gestegen koopkracht in India, hebben deskundigen goede vooruitzichten voor de Indiase biosector. Tegen 2020 zal de sector naar verwachting een jaarlijkse waarde van 1,3 miljard euro bereiken.

De Indiase activiste Vandana Shiva, die een campagne voert om de voedselketen in het land gezonder te maken, is van mening dat het hele land om moet schakelen naar de biologische productie. India zou hiermee 1,1 biljard euro aan brandstoffen en meststoffen besparen en nog eens een biljard aan schade aan de volksgezondheid.
Volgens Greenpeace is het overmatig gebruik van chemische meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen de grootste veroorzaker van bodemaantasting, wat de groei van de agrarische productie in India remt. Shiva meent dan ook dat biologische teeltmethoden de oplossing zijn tegen klimaatverandering en waterschaarste.

Bron: Economic Times of India
Publicatiedatum: