Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meer areaal, bedrijven en jongere ondernemers in EU

Bio bezig aan verjongingskuur

Tholen – Het areaal biolandbouw van de EU-lidstaten is het laatste decennium flink toegenomen. Werd in 2002 nog 5 miljoen hectare verbouwd, in 2015 was dat aantal al ruim verdubbeld tot een areaal van 11,1 miljoen hectare. Dat blijkt uit overzichtscijfers van Eurostat die worden aangehaald in het rapport Facts and figures on organic agriculture in the European Union.



78% van de teeltgrond en 81% van de biologische boerderijen is in handen van de EU-lidstaten van het eerste uur (de zogeheten EU-15). In de landen die in 2014 of daarna lidstaat van de EU zijn geworden (de EU-N13), zijn de groeicijfers indrukwekkend. Die landen zagen hun areaal jaarlijks met 12% toenemen in de periode 2002-2015. 

In 2015 waren rond de 306.500 biobedrijven actief in de EU. Hieronder vallen boeren, de verwerkende industrie en handelaren. Het merendeel daarvan (271.550) is boer en overwegend actief in de EU-15-lidstaten. Dankzij een subsidieregeling hebben de EU-N13-lidstaten - naast de toename in het areaal - ook een forse groei doorgemaakt in het aantal biologische boerenbedrijven: van 11.600 in 2002 naar 65.650 in 2015. 

Biobedrijven in de EU zijn doorgaans grootschaliger van opzet dan conventionele boerderijen. En waar de afzet van bioproducten onder jongeren aan een flinke opmars bezig is, is het opvallend dat de managementlaag binnen biobedrijven over het geheel genomen ook steeds jonger wordt, terwijl managers in conventionele boerderijen juist vergrijzen. 

Voor meer informatie: European Commission