Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Groene Passage bestaat 20 jaar

Op 26 januari reisden zo'n 160 genodigden af naar Rotterdam om de aftrap van het jubileumjaar van de Groene Passage met elkaar te vieren. In de foyer van het Bibliotheek Theater wachtte een warm onthaal, verzorgd door studenten van de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam. Ernest van der Kwast, schrijver, en presentator kondigde de sprekers aan.



Promotie duurzame lifestyle

Roosmarijn Saat, voorzitter van de Groene Passage, beet het spits af en nam het publiek mee 20 jaar terug in de tijd, naar 1997, het jaar waarin de Groene Passage haar plek kreeg aan de Mariniersweg in Rotterdam. Ze vertelt hoe het idee voor de Groene Passage werd geboren aan de keukentafel. Hoe haar ouders destijds al een winkeltje hadden aan de Botersloot met een cursuscentrum en een groene slagerij en hoe uiteindelijk deze drie unieke schakels bij elkaar in de hoofden van de initiatiefnemers een groen winkelcentrum vormden. ''Samenwerken en krachten bundelen is de drijfveer om de duurzame lifestyle waar wij in geloven zo breed mogelijk te kunnen promoten'', vertelde Roosmarijn.
 
De verwezenlijking van de Groene Passage werd met argusogen gevolgd. Was er wel zo'n grote markt voor bio? Vandaag de dag wordt er met wel 175 medewerkers samengewerkt aan het creëren van een meerwaarde rondom het biologische en Fair Trade product. Dat bewijst eens te meer dat de markt er zeker is.

De veranderkracht van geld

Daniël Povel, directeur zakelijke relaties van de Triodos Bank, kwam als volgende spreker aan de beurt. Hij nodigde uit om eens anders te kijken naar geld. De strekking: geld is een afspraak, een ruilmiddel, maar ook gestolde energie, die vrijkomt op het moment dat je het uitgeeft. ''Geld heeft veranderkracht. Iedereen, van boer tot bankdirecteur, kan iedere dag opnieuw bepalen waar hij zijn veranderkracht inzet", vertelde hij.
 
Als geld veranderkracht heeft, wat is dan de rol van banken? De Triodos Bank kijkt niet enkel naar rendement en risico, maar ook naar de impact van een kredietverlening en welk effect het heeft op onze samenleving. In de Groene Passage ziet Daniël hart, hoofd en handen samenkomen.

Voetafdruk

Laura Moningka, vertelde over het fenomeen voetafdruk. Als oprichtster van de Foodprint Challenge wil ze Nederland inspireren om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Met initiatieven als de Footprint Workshop, de Footprint Friday Tip op social media en de e-book Footprint Friendly Lifestyle Gids, inspireert ze organisaties en particulieren om de wereld groener te maken. Laura: "Ik geloof dat we samen met kleine acties een groot verschil kunnen maken."

Aan de hand van de Foodprint Challenge test kon men door vier simpele vragen bepalen of je voetprint groot, medium, klein of extra klein is. Het merendeel van de mensen in de zaal leeft op te grote voet, met een medium voetafdruk, gelijk aan de voetafdruk van de gemiddelde Nederlander.

Ondernemen geeft energie

Frans Saat, initiatiefnemer van de Groene Passage, belichtte met zijn verhaal de energetische kant van het ondernemen. "Ieder project begint met de droom van een individu of kleine groep gelijkgezinden. Eerst is er nog niets tastbaars, het idee moet zich nog nestelen in de hoofden en de harten van de mensen die er mee aan de slag gaan", begon het betoog van Frans Saat, waarin hij vertelt hoe 20 jaar geleden 25 ambitieuze mensen begonnen met het uitwerken van het plan voor de Groene Passage. Het zaadje waaruit de onderneming kon groeien was gepland. De voorwaarden om het te kunnen laten groeien, als de juiste ruimte en het juiste seizoen, volgden in de jaren erna.

Aan de hand van een PowerPoint presentatie laat Frans zien hoe je energie kunt onderverdelen in yin en yang, maar ook in de vijf transformaties boom, vuur, aarde, metaal en water. Deze energieën kunnen elkaar versterken, maar ook controleren. Denk aan het water dat de boom voedt (versterkend) en het vuur dat het metaal kan smelten (controlerend).

In een gezonde onderneming werken mensen met verschillende energietypes samen, om elkaar te voeden en in balans te houden. Zo ontstaat groei voor de onderneming én voor ieder individu die er bij betrokken is. De Groene Passage is op deze wijze als samenwerkingsproject sterk geworden.

Niet alleen de mens, maar alles om ons heen, draagt de energie van de vijf transformaties in zich. Door dit mee te nemen in de keuzes die je maakt, beweeg je met de natuur mee. "Laat in alles wat je doet het geluid en het ritme van de natuur weerklinken", is zijn credo. "Door het ritme van de natuur te leren begrijpen en doorgronden, vind je makkelijker balans in je werk en in jezelf. Dit houdt niet op na 20 jaar, ook niet na 30 jaar. Je kunt er de 'cirkel of life' mee vullen."

Aan het eind van het symposium werd de nieuwe website van de Groene Passage onthuld met een nieuwe uitstraling.

Voor meer informatie: www.degroenepassage.nl
Publicatiedatum: