Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gedeputeerde NH Jaap Bond op bezoek bij Ekovar

"Idee kwam op tweede plek, maar plan kwam als enige van de grond"

Jaap Bond, gedeputeerde Landbouw van de provincie Noord-Holland, is op bezoek
geweest bij de familie Wennekers, die onlangs met hun biologische varkenshouderij Ekovar in Schagen de Ekoland Innovatieprijs 2017 hebben gewonnen. Volgens het jury-rapport omdat de varkenshouderij de bedrijfsvoering combineert met weidevogelbeheer op de omringende graslanden, waar plas-dras voor de weidevogels tegelijk een fijne modderpoel is voor de zeugen. Ekovar levert 4.200 varkens per jaar en is het eerste Nederlandse biologische varkensbedrijf met meerdere Nedap-voerstations voor de zeugen en Nedap-Sortisysteem voor de vleesvarkens, gekoppeld aan een automatisch weegsysteem.


V.l.n.r.: Jaap Bond, Lida Wennekers, Kees Wennekers, Jan Wennekers.

Ruud, Lida en Jan Wennekers leidden Jaap Bond rond op hun bedrijf. "Nederlandse agrariërs zijn koploper op het gebied van moderne bedrijfsvoering. Om dat te blijven zijn ondernemers als de Wennekers van groot belang. Wij zijn er trots op dat wij zulke mooie, innovatieve bedrijven in Noord-Holland hebben. Hun Dijkstal is één met het landschap, gebouwd als 'dijk' om het erf en aansluitend op de Westfriese Omringdijk. Uniek in Nederland", aldus de gedeputeerde.

De familie Wennekers ontwikkelde het idee voor De Dijkstal al in 2011 in samenwerking met architectenbureau Faro en de provincie Noord-Holland. De aanleiding was een landelijke prijsvraag. Lida Wennekers: "Uiteindelijk kwam ons idee op de tweede plek, maar we zijn nu wel de eerste en enige die hun plan ook daadwerkelijk hebben uitgevoerd".

Bond: "Hier komen twee belangrijke taken van de provincie bij elkaar, namelijk het stimuleren van innovatie op boerenbedrijven én het koesteren van het Noord-Hollandse landschap."

Voor meer informatie:
www.noord-holland.nl
www.degroeneweg.eu
Publicatiedatum: