Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Strokenteelt vergroot weerbaar- en robuustheid

In 2010 startte Wageningen Plant Research (voorheen PPO-Lelystad) met het strokenteeltexperiment voor 'weerbare en robuuste systemen'. Deze strokenteelt werd uitgevoerd in combinatie met minimale grondbewerking omdat ook bodemleven een relevante rol speelt in systeemweerbaarheid. De resultaten lieten snel de voordelen van minder ziekten en plagen zien. In 2014 is ook in Wageningen een strokenteelt experiment opgezet. Resultaten lijken robuust, maar over de praktische uitvoering van strookbreedte, goede strookcombinaties en mechanisatie blijven nog veel vragen, aldus Dirk van Apeldoorn tijdens zijn presentatie 'Strokenteelt: strookt het wel?' voor 70 geïnteresseerden op de Biobeurs 2017.



In 2015 deden de bedrijven ERF bv en Nz 27 de eerste praktijkervaring op met strokenteelt. In 2017 staat de praktische uitvoering centraal in de experimenten met verschillende strookbreedtes en combinaties gaan WUR en ERF bv. Er wordt dieper ingegaan op vraagstukken met betrekking tot uitvoeringsproblemen, de huidige mechanisatie, de efficiënte en de functionaliteit van de stroken (bijvoorbeeld als rijpad voor oogstcombinaties om bodemschade te beperken).

Na afloop van de presentatie toonden zes bedrijven interesse om met strokenteelt aan de slag te gaan. Vijf bedrijven zien het nog niet zitten vanwege de mechanisatie, drie bedrijven vinden het niet bij hun bedrijf passen en drie hebben een andere reden. De volgende stap is om de zes bedrijven samen te brengen, waarin ze ervaringen kunnen uitwisselen en oplossing te vinden voor knelpunten van de mechanisatie.

Klik hier voor de presentatie.

Bron: Beter Bodembeheer
Publicatiedatum: