Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Markt voor circulaire bouwmaterialen zit in de lift

Wandbekleding van oude jeans zet rem op massale textielvernietiging

Tholen – De textielcontainers met afgedankte kleding puilen uit en aan de toestroom lijkt geen einde te komen. Bas van der Geest ziet het met lede ogen aan. "De harde realiteit is dat nu 70 procent van het gebruikte textiel in de afvalverbrander eindigt. De chemische industrie beschikt heus over voldoende middelen om de biobased economie op te schakelen, maar doet nog te weinig om die transitie echt goed van de grond te krijgen. De wettelijk druk daartoe ontbreekt", vertelt de mede-directeur van het gelijknamige schilder- en vastgoedonderhoudbedrijf.



Bas voegt de daad bij het woord en brengt daarom onder de naam Denimtex een wandbekleding op de markt die inspeelt op de vraag naar circulaire bouwmaterialen. Het zou zomaar kunnen zijn dat je oude spijkerbroek ertussen zit. "Wij willen dit materiaal graag van de verbrandingsoven redden door ze via vervezelmachines tot textielvezels te ontrafelen. Die kunnen op hun beurt weer worden hergebruikt." Ironisch genoeg moeten vervezelaars momenteel juist betalen om hun reststromen bij de verbrandingsoven aan te leveren.



Denimtex bestaat uit twee wandbekledingsvarianten: 'Jeans on the wall' en 'Textile on the wall'. Eerstgenoemde maakt gebruik van vezels uit gerecyclede spijkerbroeken, de tweede van afgeschreven bedrijfstextiel of biobased vezels. Uniformen kunnen bijvoorbeeld letterlijk in een nieuw jasje worden gegoten. En in het hotelwezen zijn de mogelijkheden eveneens legio: textielstromen, zoals bedlinnen, handdoeken en matrassen, kunnen in aangepaste vorm dienst doen als isolatiemateriaal. Op deze manier kunnen bedrijven gebruikt bedrijfsgoed een nieuwe functie geven, waarmee zij ook tegemoet kunnen komen aan hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen.



"Als je een laag textiel met een dikte van enkele millimeters aanbrengt als wanddecoratie, dan heeft het prima geluidwerende eigenschappen. Het geeft een mooi akoestisch effect en dempt het holle geluid uit de ruimte. Binnen scholen en vergaderzalen is dat zeker een gewilde eigenschap. Daarbuiten heeft het katoen ook een goed vochtregulerend vermogen. Om over het esthetische aspect nog maar te zwijgen: iedere decoratie is uniek, geen vezel is hetzelfde. Het is een kunstvorm op zich", lacht Bas.



Naast het vaste assortiment van Denimtex, dat uit meer dan 200 varianten bestaat, is er ook de mogelijkheid om je eigen bedrijfstextiel te laten recyclen, te verwerken door Denimtex en binnen je bedrijf weer in het interieur aan te laten brengen.



Voor meer informatie:
Gebr. van der Geest
Schilder- en vastgoedonderhoud
Josink Kolkweg 19
7545 PR Enschede
T: 053-4311291
F: 053-4307419
bas@gebrvandergeest.nl
www.denimtex.nl