Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische melk verdringt conventionele domein in Frankrijk

Tholen – De melkindustrie ligt onder vuur. In het conventionele circuit zagen melkveehouders de melkprijzen de laatste jaren in rap tempo verdampen. Door massale overproductie als gevolg van de afschaffing van het melkquotum, zijn boeren vaak genoodzaakt hun melk ver onder de kostprijs te verkopen. De weg omhoog is weliswaar ingezet, maar nog altijd niet zaligmakend. Hoe anders is het in de markt voor biologische melk? Deze is sterk in beweging: de volumes nemen toe en boeren kunnen de vraag nauwelijks bijbenen. De prijs voor biologische melk blijft echter overwegend stabiel, blijkt uit de Milk Market Observatory van de Europese Commissie, die op 25 januari plaatsvond.



Frankrijk: afzet biomelkproducten kaapt conventionele domein

De omzet van melk en melkproducten in Frankrijk is fors gestegen: melk (+6,4%), boter (+3,4%), yoghurt (+3,4%), crème (+1,1%) en kaas (+0,5%). Dat blijkt uit cijfers van Kantar World Panel. Het afzetvolume van biologische melk- en melkproducten steeg in bijna alle gevallen ten koste van de conventionele sector. Zo steeg de consumptie van melk (+6,4%), yoghurt (+18%), boter (+23,2%), crème (+22,2%) en kaas (+21,8%) aanzienlijk, waar het volume van de conventionele evenknieën juist met respectievelijk -3,5%, –1,5%, -0,6% en -1,7% kromp. Alleen het afzetvolume van conventionele kazen vormde een uitzondering in le pays du fromage. Deze groeide namelijk licht met 1,6%.

Duitsland: forse daling conventioneel, prijzen bio stabiel

Hetzelfde rapport spreekt ook over melkprijzen in Duitsland. Ten opzichte van 2015 daalde de consumentenprijs voor 1 liter verse conventionele melk met een vetgehalte van 3,8% met 0,04 euro tot 0,60 euro in 2016, een daling van 6,3%. In diezelfde periode bleef de prijs voor biologische melk stabiel met een literprijs van 1,13 euro. De consumentenprijs voor 1 liter houdbare conventionele melk (met een vetgehalte van 3,5%) daalde nog meer dan de verse melk, namelijk met 8,1%. De literprijs voor houdbare biologische melk steeg juist 1,7% met 0,02 tot 1,22 euro.

Voor meer informatie: ec.europa.eu