Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jasper Helmantel (Cruydt-Hoeck) pleit voor landbouwinclusieve natuur:

"Landbouw moet natuur dienen, niet andersom"

Tholen – "Het is bemoedigend dat er steeds vaker wordt gesproken over natuurinclusieve landbouw", vindt Jasper Helmantel, mede-eigenaar van Cruydt-Hoeck, kweker en leverancier van inheemse wildeplantenzaden en bloemenweidemengsels. Toch knaagt het bij hem. "Bij natuurinclusieve landbouw worden landbouwactiviteiten als uitgangspunt genomen. Het zou eigenlijk andersom moeten zijn: een landbouwvorm die naast voedselvoorziening voor de mens ook ten dienste van de natuur komt te staan", aldus de ondernemer.



"Binnen de (gangbare) landbouw wordt nog vaak gedacht dat de natuur losstaat van de landbouw. Men komt er steeds meer achter dat het niet meer zo werkt", weet Jasper. "Inheemse wilde bloemen zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Wilde bijen, vlinders, vogels en nuttige insecten hebben allemaal baat bij bloemrijke akkerranden. Zulke stroken zijn niet alleen van esthetisch en ecologisch belang, maar ook van economisch belang", vervolgt Jasper. In de agrarische sector is het inzaaien van eenjarige akkerranden niet ongebruikelijk, maar de uitvoering laat te wensen over, vindt hij. "Vaak zijn dat uitheemse eenjarige gewassen die mooi ogen, maar verder weinig bijdragen aan de biodiversiteit. En daar is het juist om te doen: het creëren van een meerjarige, permanente bloemenweide."



Het bedrijf mag haar zaden en mengsels echter niet biologisch noemen. Toch ziet Jasper wel degelijk kansen voor de biologische akkerbouw. "Ons uitgangsmateriaal telen we gedeeltelijk zelf. De productiewijze is op de biologische leest geschoeid." Zijn keuze om de zaden voorlopig niet te laten certificeren, verklaart Jasper als volgt: "Onze werkwijze en kwaliteitsbeoordeling is op bepaalde punten anders dan dat voor bijvoorbeeld Skal gebruikelijk is. Het dragen van het predicaat biologisch zou voor ons gepaard gaan met een grote extra administratieve last, zonder dat de zaden er daadwerkelijk biologischer van worden. En dat terwijl we in feite verder gaan dan wat biologisch voorschrijft." 



Vooralsnog voorziet Cruydt-Hoeck met name gemeenten en (groen)bedrijven en particulieren van zaden en advies. Ook helpt het bedrijf bij de inrichting van openbare groenvoorzieningen, zoals parken en andere openbare natuurgebieden.


Voor meer informatie:
Jasper Helmantel
Cruydt-Hoeck Wildebloemenzaden
T: +31 (0)516-441144
zaden@cruydthoeck.nl
www.cruydthoeck.nl