Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vleesbenaming bij vleesvervanger mag, mits communicatie transparant is

Vleesloze producten die een vleesaanduiding krijgen, zijn niet per definitie misleidend volgens minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat schrijft zij in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer naar aanleiding van het voornemen van de Duitse minister van Landbouw om de vegetarische schnitzel als term te verbieden. Het is daarbij wel van belang dat de aanduidingen helder zijn over de afwezigheid van vlees en over het gebruik van andere grondstoffen.



Als producten worden aangeboden waarvan de aard onduidelijk is, is er sprake van consumentenmisleiding en zal de NVWA optreden. Of dit in onlineshops of in andere winkels gebeurt, maakt geen verschil. In de Europese etiketteringsregelgeving gelden voor de onlineverkoop immers dezelfde wettelijke bepalingen als voor de klassieke winkelverkoop, aldus Schippers.

De minister is niet van plan om in het kader van een Europees gelijk speelveld op Europees niveau te pleiten voor een verbod om 'vleesnamen' voor producten te verbieden waar geen vlees inzit. De huidige wetgeving rond de aanduiding van voedingsmiddelen is adequaat. Binnen de kaders van deze wetgeving houden ondernemers vrijheid in de aanduiding van hun voedingsmiddelen. Het is het kabinet bovendien niet bekend dat consumenten problemen ervaren met gebruikte productnamen op het gebied van vleesloze producten.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Publicatiedatum: