Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Importeur gevriesdroogd fruit verwerkt lokale Indiase variëteiten

Tholen – Het in België gevestigde Adya importeert gevriesdroogd exotisch fruit uit India. Onlangs heeft de eerste levering plaatsgevonden. In samenwerking met een coöperatie van Indiase telers verwerkt het bedrijf lokale variëteiten. "In deze regionen tieren de fruitgewassen welig. Zó welig, dat voor het behoud en het transport ervan vriesdrogen soms de enige optie is", vertelt mede-eigenaar Karl Vanderplaetse.



"We respecteren de biodiversiteit en verkrijgen ons fruit daarom zonder kunstmatige bemesting", licht Karl toe. Monoculturen zijn wat hem betreft dan ook uit den boze. Het assortiment gevriesdroogd fruit bestaat momenteel uit een vijftal lokale variëteiten: Poovan banaan, een kleine, dunschillige Aziatische variëteit, Alphonso mango, Red Lady papaja, East Coast kokosnoot en Mauritius ananas.

Na oogst wordt het zongerijpte fruit meteen verwerkt in de vriesdroger. Bij een temperatuur van -44 graden Celsius verdampt binnen enkele uren vrijwel al het vocht uit het fruit. Eén kilogram bananen, mango, papaja of ananas resulteert in gevriesdroogde toestand slechts in een kwart van dat gewicht. "Op deze manier blijven de voedingswaarden van het fruit optimaal behouden. Het fruit wordt bovendien krokanter, wat het geschikt maakt als snack tussendoor, of als mix bij muesli, granola of cupcakes." De fruitresten die bij het proces vrijkomen krijgen nog een tweede leven. Die worden namelijk ter plaatse gecomposteerd om de grond te bemesten.

De importvolumes zijn momenteel nog klein: circa 400 kilogram per batch. "De volumes zullen vanzelf toenemen", verwacht Karl. "Binnen deze organische aanpak groeien we mee met de coöperaties, en zij met ons."

Voor meer informatie:
Karl Vanderplaetse
Adya
T: +32 486079517
info@adya.bio
www.adya.bio