Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frankrijk weinig zelfvoorzienend in bio-landbouw

"Afzet bio-producten in Frankrijk maakt snelle groei door"

Sinds de zomer van 2016 is Cindy Heijdra landbouwraad in Frankrijk met als vestiging Parijs. Eerder was zij vier jaar landbouwraad in Tokio. Zij volgde in Frankrijk landbouwraad Nico van Opstal op die nu actief is als landbouwraad in Brussel.

"Frankrijk scharen we onder de nabije landen die belangrijk zijn voor de export van Nederland. Frankrijk is na Duitsland en België ons derde of vierde exportland, die positie wisselt wel eens met het Verenigd Koninkrijk. Het is een groot exportland voor onder meer onze bloemen, groente en fruit. Veel Nederlandse exporteurs vinden prima hun weg. Tegelijkertijd is het ook een lastige markt. Natuurlijk speelt de taal daarbij een rol. Om goed zaken te doen, moet je de taal gewoon spreken. Ook de cultuur van zakendoen is anders. Daarbij wordt de neiging in Frankrijk sterker om lokale producten te kopen. 'Manger Français' hoor je in toenemende mate en dat kan een bedreiging zijn voor het Nederlandse product", overziet Cindy.

Kansen voor biologische sector

"De afzet van biologische producten maakt in Frankrijk een snelle groei door. Die groei bedroeg in 2016 20%. Frankrijk is niet zelfvoorzienend voor biologische landbouwproducten. Veel wordt geïmporteerd vanuit Italië. Nederland kan daar een rol in spelen. Samen met de Nederlandse brancheorganisatie Bionext wordt dit najaar op de Franse biologische vakbeurs Natexpo een Holland paviljoen opgezet. Veel Nederlandse biologische producenten en exporteurs zijn vrij kleinschalig van opzet. Ik hoop ze met het Holland paviljoen een steuntje in de rug te kunnen geven. Waar ook mogelijkheden liggen, zijn in de biobased economy. Sowieso kunnen de twee landen op dit gebied samen optrekken in Brussel. Daarnaast zijn er op het gebied van samenwerking in onderzoek naar biobased toepassingen ook veel kansen. Het Franse onderzoek is georganiseerd in clusters waarin overheid, bedrijfsleven en onderzoekers samenwerken. Wat we nu proberen te doen, is samenwerking tussen beide landen uit te breiden. We willen daarvoor een zogenoemde 'high level group' met Franse en Nederlandse deelnemers opzetten. Binnenkort hebben we een voorbereidend overleg, waarin we de belangrijkste thema’s benoemen en een agenda opstellen voor de high level group."

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: