Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Omschakelen naar bio-landbouw geen sinecure

"Fiscaal zou de overheid beter moeten ondersteunen"

De cijfers van het CBS zijn er duidelijk over: steeds meer Nederlandse boeren schakelen over op biologische landbouw. Maar omschakelen gaat niet vanzelf. Boer Gerrit de Regt uit Dronten is één van die overstappers. Hij vertelt aan verslaggever Renée van Heteren van BNR Nieuwsradio hoe dat precies in zijn werk gaat. "In de [overgangsperiode] moet je de groenten biologisch telen, maar gangbaar afzetten. Je verkoopt ze dan als niet-biologisch. Dat is best een aanslag op je omzet."



En dat is niet alles, want terwijl de omzet terugloopt, moet je ook nog extra investeren. "Het is echt een andere manier van werken. Je moet het onkruid met de machine en de hand bestrijden. We hebben daarom geïnvesteerd in een schoffelmachine en een brander."

Fiscale aftrek

Een stevige kostenpost, die nauwelijks wordt verlicht door de overheid. "Fiscaal zouden er wel wat meer mogelijkheden geboden mogen worden", meent De Regt. "Voor het afschrijven van de nieuwe machines bijvoorbeeld. Die mogelijkheden waren er, maar die zijn allemaal min of meer komen te vervallen."

Met de oogst van de pastinaken en andere groenten had De Regt in 2016 in ieder geval genoeg succes. "We zijn blij dat we nu eindelijk biologisch kunnen afleveren. Maar we zijn nog wel even bezig met het dichten van het gat."

Bron: BNR Nieuwsradio
Publicatiedatum: