Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pelatelier in Zoutkamp geeft zichzelf bloot met Hollandse garnaal:

"Hoe biologisch is biologisch als de natuur het zelf maakt?"

Tholen – Syb Velink wil met zijn pelatelier in Zoutkamp de Hollandse garnaal op de kaart zetten. De garnalen uit de Noordzee worden vers aangevoerd, handmatig gepeld en vervolgens verwerkt tot allerlei gerechten in het horecagedeelte van het atelier. De garnalen mogen niet het biolabel dragen, maar zijn dat in essentie wel, vindt Syb. "Ik ben een groot voorstander van biologisch, of dat nu om onbespoten appelen of garnalen gaat. Hoe biologisch is biologisch als de natuur het zelf maakt? De garnalen die wij gebruiken zijn niet gekweekt. Duurzamer kan toch niet?"



"Bloter dan bloot"

De garnalen worden handmatig gepeld. Dat komt volgens Syb ten goede aan de kwaliteit. "Onze garnalen komen puur en ongehavend op het bord. Wij willen kwaliteit leveren en gaan voor vers. De garnalen komen uit zee en worden aan boord meteen gekookt. Drie dagen na vangst komt het aan in de haven, waar ze op maat gezeefd worden. Puurder kan niet. Hoe bloot wil je onder de douche staan, bloter dan bloot is toch niet mogelijk? Dat is met onze garnalen net zo. En toch mogen we de garnalen niet biologisch noemen", schetst zijn verbazing. "De garnalen hebben hun jeugd en pubertijd op het wad doorgebracht, dat zie je bij geen kweker terug", lacht Syb.


Zonder toeters en bellen

De metafoor van jezelf blootgeven komt niet zomaar uit de lucht vallen. Zijn pelatelier is namelijk een glazen huis met een horecafunctie daaromheen. "We zijn zo transparant als glas, laten zien hoe wij te werk gaan en hoe de garnalen worden gevangen. De garnalen worden voor de deur gelost en vrijwel meteen gepeld. We tonen de garnaal zonder toeters en bellen. Zoals een koe melk geeft, maken wij hele mooie handgepelde garnalenproducten."



Garnaal Lokaal verwerkt de garnalen tot verse gerechten, waarbij de nadruk op het ambacht ligt. Zo maakt het atelier alles zelf, waaronder de sauzen op basis van biologische koolzaadolie, de garnalencocktails, seizoensalades en belegde broodjes. "Ik wil laten zien dat eenvoud de meeste smaak bevat", besluit Syb.

Voor meer informatie:
Syb Velink
Garnaal Lokaal
Reitsdiepkade 20b
9974 PJ Zoutkamp
T: 0595-438206
M: 06-21143171
info@garnaallokaal.nl
www.garnaallokaal.nl