Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drie mythes over biologische landbouw

Onlangs verscheen het artikel 'Waarom het nutteloos is om biologisch voedsel te kopen' op Welingelichte Kringen, dat gebaseerd was op het stuk 'Stop buying organic food if you really want to save the planet', uit de New Scientist. Deze trachtte hiermee 3 mythes over biologische landbouw te ontkrachten. Bionext onderbouwt deze mythes met feiten.

Verklein je ecologische voetafdruk

Biologisch voedsel van dichtbij is slechter voor het milieu dan voedsel uit een grote kas van ver weg. Dat is de stelling van Welingelichte Kringen. Het bronartikel vergelijkt de CO2-uitstoot van een thuisgebrachte maaltijdbox met die van boodschappen doen bij de boer, op basis van de uitstoot van de glastuinbouw. Dat is wel een hele simpele voorstelling van zaken. Voedsel is meer dan glastuinbouw en transport is maar één aspect van een voetafdruk. Bovendien neemt Welingelichte Kringen aan dat een box nooit biologisch is en een boer met een landwinkel altijd wel. Maar hoe het dan wel zit met de ecologische voetafdruk van biologische producten? Zoals New Scientist in haar artikel zegt: "het meten van alle emissies die voortkomen uit het produceren en naar de winkel brengen van voedsel is extreem gecompliceerd". Voor de productie van biologische producten is over het algemeen minder energie nodig en vriendelijker voor milieu en biodiversiteit.

Biologisch is beter voor biodiversiteit

Welingelichte Kringen stelt dan ook terecht dat er meer biodiversiteit te vinden is op en rondom biologische boerderijen. Maar ze beweert ook dat de biologische landbouw verantwoordelijk is voor oerwoudkap, doordat bioboeren meer land nodig hebben om dezelfde opbrengst te realiseren.

Biologische gewassen worden met rust gelaten en kunnen zelf hun natuurlijke groei bepalen, terwijl gewassen in de intensieve landbouw versneld groeien met behulp van kunstmest. Het verschil in opbrengst op de korte termijn is 8 procent, zoals dit onderzoek van de University of California, Berkeley laat zien. Maar veel belangrijker is de lange termijn. Kunstmest leidt tot bodemuitputting en betekent minder productie, waardoor uiteindelijk overgestapt moet worden naar een nieuw stuk land. Biologische boeren verrijken de bodem, waardoor ze op hetzelfde stukje land eeuwenlang goede producten kunnen telen. Uiteindelijk is de productie van biologische gewassen per vierkante meter dus juist veel hoger. Bovendien is biologische landbouw bij extreme weersomstandigheden - die we door klimaatverandering vaker gaan krijgen - weerbaarder en daarmee productiever dan gangbare landbouw.

Biologisch voedsel is gezonder

Slechts een handvol studies heeft tot nu toe aangetoond dat het eten van biologisch voedsel directe gezondheidsaffecten heeft voor de mens. Maar in december 2016 kwam de FAO met een uitgebreide studie met interessante nieuwe inzichten. De samenstelling van biologische producten is bovendien regelmatig gunstiger dan die van hun gangbare broertjes. Zo hebben biologische groentes een lager cadmiumgehalte en bevat biologische melk meer omega-3 vetten. De biologische landbouw gebruikt ook heel weinig antibiotica. Hierdoor is het gevaar van antibioticaresistentie veel kleiner dan bij het gangbare gebruik.

Voor meer informatie: www.bionext.nl
Publicatiedatum: