Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

December 2016: 2 bio-bedrijven opgeschort, 1 bedrijf gedecertificeerd

In december 2016 heeft Skal Biocontrole het bio-certificaat van een slachter uit Gelderland en een melkveehouder uit Friesland opgeschort. Ook is er in december een paddenstoelenteler uit Limburg gedecertificeerd.

De slachter uit Gelderland voldeed bij herhaling niet aan de traceerbaarheidseisen voor biologische bedrijven. Het bedrijf heeft sinds de opschorting haar administratie en procedures aangescherpt en voldoet sinds begin januari weer aan de biologische regelgeving. Omdat de afwijkingen aantoonbaar en structureel zijn hersteld, heeft het bedrijf haar bio-certificaat terug.

Het bio-certificaat van de melkveehouder uit Friesland is opgeschort omdat het bedrijf niet-gecertificeerde bedrijfsactiviteiten uitvoerde naast het melkveebedrijf.
Van de paddenstoelenteler uit Limburg is het bio-certificaat ingetrokken. De paddenstoelenteler kocht bij herhaling grondstoffen aan bij een niet-gecertificeerde toeleverancier. Hierdoor kon de bio-status niet worden aangetoond.

Decertificaties

De biologische sector kenmerkt zich door een hoge naleving van de regels. Maar: als een bio-ondernemer de regels bij herhaling overtreedt, kan een decertificatie volgen. Bio-ondernemers moeten elke afwijking zo snel mogelijk aantoonbaar corrigeren, binnen de door ons gestelde periode. Het intrekken en opschorten van certificatie doen we alleen bij kritieke afwijkingen.

In 2016 gedecertificeerde bedrijven publiceren wij geanonimiseerd. Vanaf 2017 zullen wij de bedrijfsnaam en vestigingsplaats publiceren van bedrijven die we moeten decertificeren.

Periode van opschorting

Het bio-certificaat van de bedrijven is bij een opschorting tijdelijk ingetrokken. Tijdens een vooraf vastgestelde periode mag het betrokken bedrijf haar producten niet als biologisch verkopen. Het bedrijf moet haar afnemers hierover informeren. De bedrijven kunnen de opschorting ongedaan maken door de afwijkingen structureel te herstellen. Als het bedrijf tijdens een herinspectie aan kan tonen dat zij aan de bio-wetgeving voldoet, dan krijgt het bedrijf haar bio-certificaat terug. Organiseert de ondernemer dit niet binnen de periode van opschorting, dan zal Skal het certificaat definitief intrekken. Opschortingen van bedrijven publiceren wij geanonimiseerd op onze website. Afnemers zijn dan al geïnformeerd door het betrokken bedrijf.

Voor meer informatie: www.skal.nl
Publicatiedatum: