Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse bio-organisatie richt pijlen op veldsla

Veldsla is gezond, lekker en perfect voor een wintersalade, maar toch is het Duitse bio-magazine Ökotest niet onverdeeld enthousiast over de groente. Volgens hun test bevatten de dunne bladeren duidelijk meer schadelijke stoffen dan andere groentensoorten.
 
Eigenlijk is veldsla de superheld onder de slasoorten. Het bevat meer kalium, Bèta-caroteen, vitamine C en ijzer dan andere slasoorten. "Maar veldsla is echter ook gevoelig en dat is zijn grote probleem: om ervoor te zorgen dat veldsla in grote hoeveelheden op onze borden kan belanden moeten er gewasbeschermingsmiddelen in worden gezet", vindt het Duitse magazine Ökotest. "In de strijd tegen schimmels en schadelijke insecten heeft veldsla slechte kansen wanneer er geen gewasbeschermingsmiddelen worden ingezet - vooral in de conventionele landbouw, waar de dunne veldslabladeren dicht tegen elkaar aan staan. Van de gewasbeschermingsmiddelen die worden ingezet, blijft er natuurlijk iets achter op de sla. Afhankelijk van de producent is dat een meer of minder grote hoeveelheid."

Het magazine testte veldsla uit elf verschillende winkels en constateert dat er 'aardig wat' residu op de sla te vinden is. De wettelijke normen werden echter nergens overtreden.

Alles deed mee aan de test: van sla van de discounter tot aan sla uit de biologische supermarkt. Twee biologische slasoorten waren onbelast, die van Demeter en Bioland. De andere veldsla bevatte meer of minder residu, zowel uit biologische als uit conventionele teelt. Geen van de monsters overtrad echter de wettelijk toegestane maximumwaarden, maar dat maakt Ökotest niet zoveel uit. "Omdat de grenswaarden bij veldsla bijzonder hoog zijn", vinden ze. "Voor het ongediertebestrijdingsmiddel Iprodion is de toegestane maximumhoeveelheid bij veldsla bijvoorbeeld 1.000 keer hoger dan bij spinazie of snijbiet."

Lees het artikel hier.
Publicatiedatum: