Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fred Kloen, OTC Holland:

"Biodruiventeelt is geen sinecure, daarom zijn er niet veel aanbieders"



Tholen - Het Zuid-Afrikaanse biosteenfruitseizoen nadert bij OTC Holland alweer zijn einde. "Voor de feestdagen hebben we extra perziken, nectarines, nectarcots en abrikozen ingevlogen, omdat die niet zo geschikt zijn voor zeevracht. De komende weken gaan we nog wel door met rode en gele pruimen. We hebben tot op heden een prima seizoen goed met goede middenprijzen en een vlotte doorstroom", vertelt commercieel directeur Fred Kloen.



Vaste leverancier Pro Plum Orchards is de enige teler in Zuid-Afrika die biologisch steenfruit teelt. Het familiebedrijf met 65 hectare biologisch steenfruit, is gevestigd in de Limpopo Highlands. Om de continuïteit te waarborgen, vindt de totale steenfruitproductie onder hagelnetten plaats. Het gros van het volume van het Zuid-Afrikaanse steenfruit arriveert niet in Europa, maar wordt door OTC Canada - het dochterbedrijf van OTC Holland - in de Canadese retailmarkt afgezet.



Druiven
Het biologische druivenseizoen vanuit Zuid-Afrika is in volle gang. "Helaas kwam de oogst dit jaar iets later op gang waardoor de bootdruiven de kerstverkopen gemist hebben en wij extra volumes hebben moeten invliegen om onze klanten toch te kunnen bedienen. De biologische druiventeelt is geen sinecure. Veel middelen zijn niet toegestaan in de biologische teelt en als er iets misgaat tijdens de zeevracht met temperatuur of luchtvochtigheid, dan loop je een groot risico. Vandaar dat er maar weinig spelers biologische druiven aanbieden. Ik denk dat wij binnen Europa één van de grotere spelers zijn", vertelt Fred.



De prijs van de biodruiven ligt momenteel zo'n 30/35% hoger dan het conventionele product. "Maar er zijn ook periodes dat de prijzen nagenoeg gelijk zijn. Traditioneel kunnen de prijzen van conventionele druiven medio januari nog wel eens wat weg zakken, onze verwachting is dat de prijzen van biodruiven op niveau zullen blijven door een goede balans tussen aanvoer en afzet. Vooralsnog loopt de verkoop lekker door", vertelt Fred. "Duitsland en Scandinavië zijn onze grootste afzetmarkten, maar ook in onze thuismarkt krijgen we een steeds betere dekkingsgraad."

Mango's
"Verder hebben we sinds december volop mango's (Kent) uit Peru beschikbaar, die wij rechtstreeks van de producent betrekken. Naast bulk kunnen wij de mango's ook verpakt en ready-to-eat aan kunnen bieden. Het Peru seizoen loopt door tot en met maart en zal opgevolgd worden door West-Afrika. Onze doelstelling is om jaarrond aan de markt te zijn met focus op kwaliteit en smaak. Wij hopen met gerichte programma's bij retailers en groothandel uit het prijsgevecht te blijven van matige tot slechte partijen die onder kostprijs worden aangeboden op de (vrije) markt", vertelt Fred.



Ananas
Last but not least heeft de importeur momenteel volop aanvoer van bio-ananas vanuit Ivoorkust, uit eigen teelt. "Na een kleine dip in december zijn prijs en afzet inmiddels weer in balans en wij hebben dan ook goede verwachtingen voor het eerste kwartaal."

Voor meer informatie:
Fred Kloen
OTC Holland
Mob: 0610 891 521
fred@otcholland.com
www.otcholland.com