Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biolicious Amsterdam verliest in hoger beroep

Tholen - De Amsterdamse biologische winkel Biolicious, gevestigd aan het Joris Ivensplein, is in het ongelijk gesteld in een hoger beroep. De ondernemers gingen in hoger beroep nadat de rechtbank in Amsterdam in september de aanklacht tegen de bestuurscommissie stadsdeel Oost ongegrond verklaarde. Dat blijkt uit een publicatie van de uitspraak op Rechspraak.nl. Biolicious eiste een schadevergoeding nadat het stadsdeel een markt op het plein organiseerde.

De zaak speelt al enkele jaren en dateert uit 2012. Toen werd het besluit genomen om op het plein op de zaterdagen een bijzondere warenmarkt te houden. Recht voor de deur van Biolicious. Biolicous maakte bezwaar en werd in 2013 in het gelijk gesteld, de markt mocht daar niet gehouden worden omdat de verkochte waren te weinig onderscheidend waren van andere markten in de hoofdstad.

De winkelier eiste een schadevergoeding. Daarvoor werden verschillende argumenten aangevoerd, onder andere “een verstoring van de concurrentieverhoudingen tussen marktkooplieden en winkeliers in de omgeving van de markt en dat zij daardoor onder meer inkomsten heeft gederfd.” Daarnaast was er vanuit de lokale autoriteiten te weinig toezicht op de markt, waardoor er grote overlappen in aangeboden waren ontstonden. Zo was er een grote marktkraam die groenten en fruit tegen “dumpprijzen” verkocht.

De rechtbank oordeelde dat “het beschermen van concurrentieverhoudingen tussen marktkooplieden en winkeliers in de omgeving van de markt of het beschermen van de concurrentiepositie van Biolicious in het bijzonder” niet onder de taken van de organisatie valt. Biolicious ging tegen deze uitspraak in hoger beroep, maar vangt nu ook daar bot. De Raad van State bevestigd de uitspraak van de rechtbank.

Lees hier de volledige uitspraak.