Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlaamse bio-telers experimenteren met vaste rijpaden

Vlaamse bio-telers gaan aan de slag met Control Traffic Farming (CTF), of zoals dat in het Nederlands heet: vaste rijpaden. Waar kleine boeren dit vaak intuitief doen, investeren grotere bedrijven in RTK-GPS (Real Time Kinetic Global Positioning System). Daarmee rijden de voertuigen altijd in dezelfde rijpaden. De eerste uitdaging is om alle voertuigen af te stemmen qua spoor en werkbreedte op deze rijpaden.



Frank Schelfhout kocht recent GPS en heeft al alle gewassen op dezelfde werkbreedte. Voor hem is CTF een logische stap. Thierry Beaucarne is al langer geprikkeld om naar breedspoor te gaan, maar botst op praktische problemen. Jakob Devreese maait sinds vorig jaar met een GPS-gestuurde tractor en is bezorgd om de bodem onder het gras. Jacob Vandenborne, een grootschalige gangbare aardappelteler, zorgt dan weer voor een totaal ander insteek. "Binnen de Operationele Groep ‘Controlled Traffic Farming’ gaan we in 2017 samen aan de slag vanuit de concrete ervaringen en vragen van deze bedrijven," schrijft Lieven Delanote (Inagro) op de website ccbt. "Inagro en ILVO inventariseren relevante ervaringen en kennis. In het dichte en verre buitenland is er al heel wat ervaring. Deze kennis moet de betrokken bedrijfsleiders ondersteunen om, eventueel samen met machineconstructeurs, hun CTF-variant verder te ontwikkelen op maat van hun bedrijf. Op hun beurt engageren Frank, Thierry, Jakob en Jacob zich om hun ervaringen te delen."

Voordelen van deze technieken liggen onder andere in een betere bewaring van de bodemstructuur. Vaste rijsporen vermijden elk risico op bodemverdichting in het zaai- of plantbed. Nederlands onderzoek heeft een opbrengstverhoging van 5 à 10% aangetoond. Daarnaast zijn er voordelen in de onkruidbestrijding.

Bron: ccbt
Publicatiedatum: