Grip op diergezondheid op biomelkveebedrijf
Komend schooljaar start bij Van Hall Larenstein een nieuwe verkorte HBO-opleiding Biologische melkveehouderij, een AD. Tijdens deze workshop vertellen Goaitske Iepema en Ali-Jetske Hoogland van Van Hall Larenstein Leeuwarden meer over deze plannen. Ze zijn op zoek naar ervaringen van omschakelaars en van ex-studenten. Op donderdag 19 januari van 14.15 - 15.15 uur kan iedereen meedenken (workshop 48).
Biologische melkveehouderij van de toekomst: melk en vlees als totaalconcept
Jan Broenink en Jos Groothedde (Natuurboeren uit de buurt), Bart Boon (Eco Fields) en Peter de Nooij (Natuurweide) gaan op donderdag 19 januari 10.30 - 11.30 uur in gesprek over rundvlees afkomstig uit de melkveehouderij: hoe brengen we deze twee takken weer dichter bij elkaar? Hoe zorgen we ervoor dat we het stierkalf als volwaardig en waardevol onderdeel een plaats krijgt in de melkveehouderij? En hoe smaakt het? Natuurlijk kan er ook geproefd worden, zowel in de workshop (nr 39) als na afloop bij Nel Schellekens op het Foodplein.
Kalveren bij de koe
Op woensdag 18 januari van 14.00 - 15.00 uur geven Bert van Ruitenbeek en Margret Wenker van Stichting Demeter een workshop over de voordelen van kalveren bij de koe te houden. Ook zoomen ze in op aandachtspunten om dit succesvol te doen. In deze workshop presenteren ze kansen en knelpunten, gevolgd door een discussie waarin samen met het publiek over oplossingen voor huidige problemen wordt gebrainstormd (nummer 9).
Workshops omschakelen naar biologisch melkvee
Op beide dagen is er een omschakelworkshop, met informatie over de biologische melkveehouderij. Op woensdag 18 januari, 12.45 – 13.45 uur en donderdag 19 januari 13.00 – 14.00 uur geven Kees Water van Ekopart en Edith Finke van DLV advies deze workshop. Zij begeleiden al jaren melkveehouders bij omschakeltrajecten (workshop 8 & 41).