Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-beurs 2017:

Veel aandacht voor (omschakelende) melkveehouders

De vraag naar biologische melk in Nederland is groter dan het aanbod. Ondanks het grote aantal omschakelaars in 2016 is er nog steeds ruimte in de markt voor nieuwe biologische ondernemers. De strategie richting extensivering in plaats van intensivering pakt al lang goed uit: de prijs voor biologische melk blijft op niveau, terwijl de gangbare melkprijs fors is gedaald. Op de Bio-beurs (18, 19 januari) kunnen melkveehouders terecht voor diverse interessante workshops. Dit jaar is er extra veel aandacht voor melkveehouders, zowel voor de omschakelaars als de ervaren biologische melkveehouders.



Grip op diergezondheid op biomelkveebedrijf

Mariska van der Voort en Felix van Soest (WUR) hebben samen met melkveehouders en hun dierenartsen onderzoek gedaan naar tools voor het verbeteren van de diergezondheid op het melkveebedrijf. Ze presenteren de uitkomsten van dit (IMPRO) onderzoek op donderdag 19 januari van 11.45 - 14:00 uur. Onder leiding van Heleen Klinkert van Bionext gaan ze in discussie met de zaal over wat er nodig is om de diergezondheid verder te verbeteren (workshop 52/53).

Nieuwe opleiding biologische melkveehouderij

Komend schooljaar start bij Van Hall Larenstein een nieuwe verkorte HBO-opleiding Biologische melkveehouderij, een AD. Tijdens deze workshop vertellen Goaitske Iepema en Ali-Jetske Hoogland van Van Hall Larenstein Leeuwarden meer over deze plannen. Ze zijn op zoek naar ervaringen van omschakelaars en van ex-studenten. Op donderdag 19 januari van 14.15 - 15.15 uur kan iedereen meedenken (workshop 48).

Biologische melkveehouderij van de toekomst: melk en vlees als totaalconcept


Jan Broenink en Jos Groothedde (Natuurboeren uit de buurt), Bart Boon (Eco Fields) en Peter de Nooij (Natuurweide) gaan op donderdag 19 januari 10.30 - 11.30 uur in gesprek over rundvlees afkomstig uit de melkveehouderij: hoe brengen we deze twee takken weer dichter bij elkaar? Hoe zorgen we ervoor dat we het stierkalf als volwaardig en waardevol onderdeel een plaats krijgt in de melkveehouderij? En hoe smaakt het? Natuurlijk kan er ook geproefd worden, zowel in de workshop (nr 39) als na afloop bij Nel Schellekens op het Foodplein.

Kalveren bij de koe


Op woensdag 18 januari van 14.00 - 15.00 uur geven Bert van Ruitenbeek en Margret Wenker van Stichting Demeter een workshop over de voordelen van kalveren bij de koe te houden. Ook zoomen ze in op aandachtspunten om dit succesvol te doen. In deze workshop presenteren ze kansen en knelpunten, gevolgd door een discussie waarin samen met het publiek over oplossingen voor huidige problemen wordt gebrainstormd (nummer 9).

Workshops omschakelen naar biologisch melkvee


Op beide dagen is er een omschakelworkshop, met informatie over de biologische melkveehouderij. Op woensdag 18 januari, 12.45 – 13.45 uur en donderdag 19 januari 13.00 – 14.00 uur geven Kees Water van Ekopart en Edith Finke van DLV advies deze workshop. Zij begeleiden al jaren melkveehouders bij omschakeltrajecten (workshop 8 & 41).

Publicatiedatum: