Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ondernemers verruilen stadsleven voor bio-tuinderij in Twente

Tholen – Leven met respect voor dier en milieu, dat ging Yvo Kouwenhoven en Suzette Pauwels van jongs af aan al aan het hart. Zij verruilden met hun drie zoontjes afgelopen zomer het stadsleven om een langgekoesterde droom in vervulling te laten gaan: het starten van een biologische tuinderij. "De voorkeur voor deze teeltwijze zat er al in toen wij in Arnhem onze wekelijkse boodschappen deden op de biologische markt deden", vertelt Yvo. Toen hij fulltime bij een biodynamisch landbouwbedrijf aan de slag kon gaan, wist hij het zeker: dit is iets voor mij.



Yvo en Suzette hebben de voormalige biodynamische tuinderij Het Groene Spoor overgenomen en omgevormd tot Bietenrood. "Nog voor ik concreet met het bedrijf aan de slag ging, blogden we onder die naam. Daar schreven we onder meer over het dagelijkse werk op een biotuinderij en publiceerden we daar biologische en veganistische recepten." De keuze voor de naam Bietenrood komt voort uit de symboliek die daarachter schuilgaat. "Dat de natuur zo'n sterke, krachtige kleur kan produceren, verwondert me nog altijd", licht Yvo toe.


 
Het is de kleinschalige, intensieve groenteteelt die hen met name aanspreekt. Toen ze afgelopen augustus hun intrek namen in de tuinderij, hebben ze buiten de aardappelen die de vorige eigenaar nog had staan nog veldsla en winterpostelein ingezaaid. Inmiddels draait er al een flinke productie in de tunnelkassen. In het teeltplan voor 2017 hebben ze nog diverse blad- en vruchtgewassen en uien in de planning staan. 



Ze wonen en werken met hun gezin op het erf, waar ze ook een biologische winkel runnen. Vanaf september zijn ze begonnen met het aanbieden van groente- en fruitpakketten. Intussen leveren ze pakketten in onder andere Oldenzaal, Enschede en Hengelo.



Het bedrijf stuurt wekelijks een nieuwsbrief uit naar alle klanten van hun groentepakketten, met daarin updates van het land en aankondigingen van speciale gebeurtenissen, zoals een borrel. "We willen onze visie combineren met sociale aspecten. Mensen de mogelijkheid bieden te zien waar hun groenten vandaan komen", verklaart Yvo.


 
De groentepakketten komen in samenwerking met collega-telers tot stand, waarbij iedere teler zich in eigen product heeft gespecialiseerd. Vooral om niet in elkaars vaarwater te zitten. "De Witte Raaf in Denekamp richt zich bijvoorbeeld meer op bonen, wij meer op peen. De Viermarkt in Enschede, een zorginstelling, houdt zich meer bezig met experimentele teelt." Zo proberen de Twentse ondernemers elkaar juist te versterken in hun productaanbod.

Voor meer informatie: 
Yvo Kouwenhoven
Suzette Pauwels
Tuinderij Bietenrood
M: 06-41429728
M: 06-44173228