Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Karsten Nielsen van Food from Denmark A/S

"'Nog altijd oneerlijke verdeling Deense subsidies"

In september van dit jaar deed Karsten Nielsen van Food from Denmark A/S via LinkedIn een oproep aan zijn collega's uit de sector om samen een open brief te sturen aan de Deense politicus Esben Lunde Larsen. Nielsen deed dit omdat om de aandacht te vestigen op de toekomst van het Deense midden- en kleinbedrijf in de retail- en foodservicesector en om eerlijkere verdeling van de overheidssubsidies.

Een aantal maanden later moet Nielsen tot zijn spijt concluderen dat er in de tussentijd weinig veranderd is. "Er zijn wat kleine aanpassingen geweest waardoor een aantal organisaties, waaronder Food from Denmark in 2017 iets meer subsidie krijgt. Ik denk echter dat dit alleen men dit heeft gedaan om ons zoet te houden. Dit is echter niet het geval en we zijn niet van plan op te geven. De situatie is volstrekt belachelijk waarbij het er op neerkomt dat de verdeling van overheidsgeld in Denemarken een kwestie van vriendjespolitiek is."




In een reactie op Nielsens brief schreef Esben Lunde Larsen het volgende: "Ik heb getracht de export van zowel conventionele als biologische levensmiddelen te stimuleren. Er is echter een bijzondere inspanning gedaan voor de export van biologische producten die zowel voor de vorige als de huidige regering prioriteit heeft. De Deense biosector is een sterk merk op exportmarkten en naar verwachting zal de vraag naar Deense bioproducten blijven groeien. Om deze reden hebben we middelen gereserveerd in de nieuwe voedsel- en landbouwportefeuille met als doel een concurrerende bioexportsector te ontwikkelen. De subsidies zullen verdeeld worden door de Stichting Biologische Landbouw."

Larsen legt uit dat het creëren van extra waarde één van de redenen is waarom bestuursleden actief zijn in de sector en waardoor het bestuur over professionele kennis beschikt. De leden van het Fonds voor Biologische Landbouw worden aangesteld door de minister van Voeding en landbouw op basis van hun relevante kennis over de biologische landbouw. Hij is van mening dat zij hierdoor beter in staat zijn de belangen van de sector te behartigen wanneer zij subsidie-aanvragen van organisaties in behandeling nemen. 

Nielsen legt uit dat de huidige situatie hem dwingt zijn aanvraag en plannen in te dienen bij zijn twee grootste concurrenten, die al 90% van zijn aanvragen hebben afgewezen. "We hebben in 2016 drie aanvragen ingediend die alle afgekeurd werden. Voor 2017 werd één aanvraag goedgekeurd. De reden van mijn aanvragen waren meer ter illustratie aangezien alle subsidies toch in de zakken belanden van hen die ze verdelen. Veel bedrijven nemen niet eens meer de moeite een aanvraag in te dienen omdat ze op voorhand weten dat zij een afwijzing kunnen verwachten."

"De Deense "Rigsrevisionen" onderzoekt de situatie en heeft bevestigd dat er hervormingen nodig zijn. In 2017 wordt een nieuwe regelgeving verwacht maar het ziet er voorlopig naar uit dat de betrokken organisaties nog steeds druk zijn om overheidsgelden weg te sluizen naar hun eigen organisaties. Er is dus nog niks veranderd," vervolgt Nielsen. 
 
"Neem nu bijvoorbeeld ANUGA 2017, waar Denemarken 3 paviljoens voor bioproducten zal hebben en slechts 1 of 2 voor conventionele producenten. Hoe is dit te rechtvaardigen als bioproducten minder dan 2% van de export vertegenwoordigen, terwijl de export van conventionele producten 5,5 miljoen in het laatje brengt (98%) maar geen middelen krijgt om aan promotie te werken?" aldus Nielsen.


Voor meer informatie:
Karsten Nielsen
Food from Denmark A/S
Tel: +45 87526080
Fax: +45 87526081
kan@foodfromdenmark.dk
www.foodfromdenmark.dk
Publicatiedatum: