Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Sjoerd de Hoop: "Het E-woord klinkt overal"

"Ophokken helpt niet meer"

De buurman van pluimveebedrijf Het Waddenei in Hiaure, dat binnen één jaar twee keer is geruimd, krijgt twee dagen veel volk over de vloer die hun auto moeten parkeren omdat de wegbermen te smal zijn. Naast NVWA-medewerkers, dierenartsen en chauffeurs van vrachtwagens ook een GGD-arts en verpleegkundige die de gezondheid van de medewerkers moeten bewaken en diverse mensen van de pers.



Er komt heel wat gespreksstof aan de orde wanneer ik tussen het verzorgen van eigen rundvee ook diverse mensen spreek over de ernst van de vogelgriep en het drama dat zich op dit moment op verschillende plekken in Nederland voltrekt. Naast de besmette gevallen leeft juist ook bij alle andere bedrijven dagelijks de angst dat het virus bij hen zal neerdalen en opnieuw schrik zal aanjagen in de omgeving. Steeds steekt bij Vogelgriep opnieuw de discussie op over enten maar iedereen zegt het niet hardop. De exportbelangen gijzelen de plattelandsbevolking. Deskundigen zeggen dat dit hele nog wel tot het voorjaar kan aanhouden.

Ophokken is geen oplossing meer

In Duitsland is een pluimveebedrijf besmet geraakt waar de dieren nooit buiten kwamen en zeer strenge hygiëne maatregelen zijn toegepast tot zelfs de ingelaten ventilatielucht die kon worden gezuiverd maar het virus is toch binnengekomen. In Nederland zijn bedrijven besmet geraakt die de kippen of eenden helemaal niet buiten hebben lopen. In het geval van de familie Dijkstra in Hiaure was er sprake van een jonge koppel die nog niet buiten was geweest. De eerste koppel van eind oktober was door de ophokplicht al niet buiten geweest.
 
Het E-woord, Enten tegen Vogelgriep, wordt in persoonlijke ontboezeming van diverse mensen wel genoemd, maar niemand durft het in het openbaar te zeggen. NVWA-medewerkers zeggen dat het een politieke kwestie is. Dierenartsen zeggen dat het niet meer acceptabel is dat er tegen vogelgriep niet geënt mag worden. Mensen van het ministerie of een politicus die een blijk van medeleven stuurt, zeggen dat zij persoonlijk wel voorstander zijn, maar dat het bedrijfsleven dat niet ziet zitten. De vraag is dan ook: Hoelang laten wij deze impasse voortbestaan.
 

Verschillen met buitenland

In Nederland worden met een vaste regelmaat, periodiek, bedrijven onderzocht op besmetting. In het buitenland onderzoeken ze alleen als er echt iets aan de hand is en er veel dieren dood gaan.

Enkele grote fokbedrijven in Europa die veel exporteren houden het enten tegen. Exporteurs hebben geen belang bij gesloten grenzen. Het is lastig om onderscheid te vinden tussen een antistof van een veldvirus of van een vaccin. Het grote probleem ligt in China waar veel virus rond blijft waren die met trekvogels via Siberië naar West Europa binnen komen. Zolang er in China geen oplossing komt dan komt ieder jaar via de vogeltrek het virus deze kant op. Het is afhankelijk van de omstandigheden zoals weersgesteldheid en conditie van de vogels in de broedgebieden in welke gradatie de vogelgriep zal toeslaan. Enkele jaren geleden heeft de FAO daar al voor gewaarschuwd.
 
De familie Dijkstra wil iedereen bedanken voor het medeleven en de aandacht die dit krijgt. Ze hopen dan ook ten zeerste dat deze aandacht leidt tot een oplossing voor het probleem in de vorm van enten. Zodat dit uiteindelijk niet voor niets heeft hoeven gebeuren.

Tekst: Sjoerd de Hoop
Publicatiedatum: