Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marktaandeel bio in Vlaanderen blijft met 2% bescheiden

Volgens een eerste meting is de markt aan duurzaam voedsel in Vlaanderen in 2015 goed voor minstens 418 miljoen euro. Daarmee neemt duurzaam voedsel een marktaandeel van bijna 5 procent in de totale voedingsmarkt in. Ter vergelijking: in Nederland, waar de meting al langer gebeurt, bedraagt het aandeel in 2015 8 procent. Dat blijkt uit de studie Dagelijkse kost, duurzame kost?, een achtergrondrapport bij het Landbouw- en Visserijrapport 2016, dat onlangs onder de titel Voedsel om over na te denken is verschenen.

Duurzaam voedsel wordt gedefinieerd als 'voedsel waarbij tijdens de productie en verwerking meer rekening is gehouden met milieu, dierenwelzijn en/of sociale aspecten dan wettelijk verplicht is.'

Duurzame consumptie kan een hefboom zijn voor de verduurzaming van het gehele voedselsysteem. De duurzaamheid van onze voedselconsumptie in kaart brengen, is een eerste logische stap. Omdat er in Vlaanderen geen structurele, periodieke opvolging van duurzame voedselkeuzes bestaat, lanceert het Departement Landbouw en Visserij een ontwerp van monitoringsinstrument en een nulmeting van duurzame voedselkeuzes in Vlaanderen anno 2015. De Nederlandse Monitor Duurzaam Voedsel van de Universiteit Wageningen is een belangrijke bron van inspiratie geweest.

Bij de trends in duurzame voedselconsumptie komen de volgende kerninzichten naar voren:
  • De vraag naar bio neemt toe, maar het marktaandeel blijft met 2 procent voorlopig zeer klein.
  • Scharreleieren zijn de standaard (69 procent), vrije uitloop volgt op de tweede plaats (23 procent).
  • De consumptie van gecertificeerde duurzame vis zit in de lift.
  • De bestedingen aan biologisch vlees groeien, maar het marktaandeel blijft met 1,2 procent zeer klein.
  • Fairtrade is een stabiele groeier. Zo draagt 12 procent van de verkochte bananen in BelgiĆ« het Fairtrade-label.
  • De omzetdaling in de rechtstreekse verkoop bij de boer is gestabiliseerd. Het gaat om minder dan 1 procent van de totale bestedingen aan versproducten in BelgiĆ«.
  • De consumptie van vlees en melk daalt de laatste jaren, die van melk- en vleesvervangers stijgt.
  • De Vlaming scoort slecht op het vlak van gezonde voeding, gewicht en beweging. Zo eet slechts 29 procent van de bevolking de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit, voor groenten volgt 38 procent van de Vlamingen de richtlijn. Bijna de helft heeft overgewicht, 13 procent heeft zelfs obesitas. Slechts 40 procent van de bevolking besteedt minstens 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging.
  • Vlamingen veroorzaken voedselverlies. Een consument produceert per jaar 16,9 kilogram voedselafval, waarvan 7,4 kilogram voedselverliezen en 9,5 kilogram nevenstromen.
In de monitor ligt de focus op de consumptie voor thuisverbruik. Het rapport geeft de evolutie van 2008 tot en met 2015 weer. De meeste data zijn afkomstig van GfK Belgium, verzameld in opdracht van VLAM, of van de organisaties die duurzaamheidslabels beheren.

Het rapport is hier in zijn geheel beschikbaar.

Bron: Departement Landbouw en Visserij Vlaanderen
Publicatiedatum: