Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Voormalig slager maakt gehakt van groenten

Tholen – In een vorig leven was Vlaming Pascal Depuydt slager, nu produceert hij veganistische, biologisch gecertificeerde patés, spreads en maaltijden op basis van groenten en fruit. Een groter contrast is haast niet denkbaar. Voorheen had hij zijn eigen bio-boerderijen, kweekte hij zijn eigen dierenvoer en verkocht hij kwalitatief hoogwaardig vlees. "Door alle commotie rondom de recente vleesschandalen raakte het bedrijf in een neerwaartse spiraal. Consumenten zijn het vertrouwen in vlees verloren, bang dat er met het vlees is gefoefeld", vertelt Pascal.


Pascal met zijn vrouw in zijn voormalige slagerij

Pascal komt uit een slagersfamilie en vertegenwoordigt inmiddels de vijfde generatie. De biologische slagerij stelde zichzelf drie doelen: hoogwaardige kwaliteit bieden, zonder conserveringsmiddelen of andere hulpstoffen werken en glutenvrij produceren. "Het komt nog vaak voor dat vlees bij slagerijen in aanraking komt met gluten. Vaak ondoordacht, bijvoorbeeld bij de snijwerkzaamheden. Een ham blijft niet glutenvrij als op de snijmachine pas daarvoor gehaktbroodjes boordevol met bloem zijn gesneden", schetst Pascal. 

"We stonden bekend om onze unieke mix van biologisch en glutenvrij vlees. Toen vlees in opspraak raakte, gaven mensen geen geld meer uit aan exclusief vlees. Daarom heb ik VeggieBel in het leven geroepen." Met deze lijn veganistische producten wil Pascal niet zozeer de veganist overtuigen, maar juist de carnivoor om minder vlees te eten. De slagerij bestaat overigens nog altijd; zijn vrouw heeft de zaak overgenomen.

Het bedrijf is gevestigd in een natuurreservaat in het Poolse Mazurië. Dat bleek een schot in de roos. "Het bio-klimaat in België voor ondernemerschap is niet zo denderend. België is al zo goed als volgebouwd. Er is weinig ruimte voor betaalbare bio-landbouw. Het is praktisch onmogelijk om daar vanaf nul te beginnen. De percelen zijn doorgaans klein, wat gevaar oplevert voor contaminatie van nabijgelegen percelen. Het gras aan de autosnelweg mag dan wel vrij zijn van gewasbeschermingsmiddelen, maar zit ondertussen vol met pcb's." De keuze om zich in Polen te vestigen bleek vooral een toevalstreffer. "Ik heb totaal geen achtergrond in Polen. Ik heb een denkbeeldige parachute omgebonden, heb gekeken waar ik ben geland en ben daar wortel geschoten."


Stand van VeggieBel op de Nordic Organic Food Fair in Zweden. Biojournaal maakte daarover deze fotoreportage.

VeggieBel brengt veganistische en glutenvrije patés, spreads en maaltijden op de markt. De producten zijn al beschikbaar in België, Duitsland en Polen. "De patés zijn een mengeling van kikkererwten, kidneybonen en boekweitmeel. Ook hebben we een Amerikaans preparé ontwikkeld op basis van smeuïge biologische kokosnootolie. Aan deze producten worden zo weinig mogelijk vetstoffen toegevoegd en suiker is in zijn geheel uitgebannen", vervolgt Pascal.

Ook aan de kinderen wordt gedacht. "Voor hen is er een paté met appelen, licht gezoet met appelsap. En een hartige Amerikaanse spread die lichtjes naar vlees smaakt. Een geschikt alternatief voor kinderen die beginnend veganistisch eten. Het is een eilandje tussen carnivorisme en vegetarisme. Het product is nu net in Frankrijk gelanceerd. Ik ben in onderhandeling met een leverancier in Nederland om het product daar begin volgend jaar uit te brengen. De producten zijn van alle certificaten voorzien. Nu zijn de distributeurs aan zet."

Voor meer informatie:
Pascal Depuydt
Veggiebel
Czernin, Akacjowa 6
82-400 Sztum / Polen
Neermarkt 2
8900 Ypres / België
T: +32-57200533
T: +48-517087854
pascal.depuydt@live.be
www.veggiebel.com

Publicatiedatum: 6-1-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

14-12-2017 Nieuw van Provamel: plantaardige variatie op yoghurt Soja-Haver
28-11-2017 Vivera hervat werkzaamheden na brand
23-11-2017 Olijfolie en extra kikkererwten vormen optelsom in Hummus+
20-10-2017 Vleesvervangers groeien als kool in België
16-10-2017 RizRiz-burger La vie est belle primeur op Vitasana
12-10-2017 De Vegetarische Slager mag productnamen toch blijven voeren
12-10-2017 Botanic Bites introduceert 1,5 meter lange plantaardige worst
12-10-2017 Vegetarisch seitangehakt nu bij Kroon Biologische Verswaren
6-10-2017 Duitsland: veel kansen voor vegetarische bio-aanbieders
4-10-2017 Delhaize: vegetarisch bio-assortiment met kwart uitgebreid
3-10-2017 Amio: gesigneerd door de bio-boer
21-9-2017 Your Organic Nature #1 in margherita-wijzer Questionmark
22-8-2017 Café Ter Marsch zet vegetarische steak tartare van seitan op de kaart
16-8-2017 Veganistisch alternatief voor vleesliefhebbers in trek
21-7-2017 Vernieuwde Bionova sandwichspreads nu verkrijgbaar
20-7-2017 La vie est belle viert 25-jarig jubileum met vegetarische rijstburger
11-7-2017 ProLaTerre Linzenburger wordt Tomaat & Linzenburger
30-5-2017 Florentin introduceert falafel burger en falafel-broccoli burger
28-4-2017 Nieuw bij Udea: Hobbit Lupeh
25-4-2017 De Vegetarische Slager krijgt Agrofoodpluim

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *