Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Bio-teelt macadamianoten goed voor lokale telers Kenia
Steeds meer telers in Kenia experimenteren met biologische landbouw omdat dit goedkoper en meer droogte-resistent is. Sinds 2010 wordt de rurale bevolking getraind in biologische landbouw door het Kenya Organic Agriculture Network (KOAN) en experts van Kenia's Egerton University. Dit gebeurt als onderdeel van een project dat gesponsord wordt door macadamiafans GmbH, een Duits-Keniaans bedrijf dat zich inzet voor biologische landbouw en ontwikkeling van nieuwe markten voor Kenia.
Het doel van het project is om een nieuw en duurzaam marktsysteem op te zetten rondom de noten. Als onderdeel van het project krijgen de telers biologische certificering voor hun producten. Dit is een proces wat 3 jaar duurt, en hiervoor moeten controleurs langskomen.
De telers verkochten hun producten voorheen aan tussenpersonen die deze vervolgens verwerkten en exporteerden. Nu verwerken de telers de noten zelf, waarna deze verscheept worden naar Duitsland. In Duitsland worden de noten verkocht door studenten van een partnerschool in Göttingen, in een project over maatschappelijk ondernemen.
De lokale telers vertellen dat het project tot heel veel goede resultaten heeft geleid. Sinds de start van het project hebben de telers een veel stabieler inkomen.