Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologisch melkveebedrijf in Breukelen wacht financiële strop

"Waarom zijn wij de dupe? Maak de fosfaatregeling meer grondgebonden!"

Tholen – Het op handen zijnde wetsvoorstel voor fosfaatrechten, waarmee staatssecretaris van Dam een einde hoopt te maken aan het steeds nijper wordende mestprobleem, pakt desastreus uit voor veel biologische melkveehouders. Onder hen ook Max van Tilburg junior, die met zijn familie een melkveebedrijf in Breukelen onderhoudt. "Het voelt enorm wrang. Als bioboer probeer je de productie, natuur, biodiversiteit en het effect op de samenleving continu uit te balanceren. Wij hanteren één koe per hectare, omdat we niet teveel mest willen produceren. Het zijn de harde groeiers die het mestoverschot veroorzaken. Dat wij hiervan de dupe worden is onrechtvaardig." Voor een groot deel van zijn koeien wacht – zoals het er nu naar uitziet – de slacht. Of een torenhoge kostenpost. "Stank voor dank", vindt Max.



Financiële strop

Max is twee weken na de peildatum van 2 juli 2015 gestart met melken. Op deze dag werden de zogeheten fosfaatrechten aangekondigd om de hoeveelheid fosfaat van melkvee te begrenzen. Na verloop van tijd werd hem duidelijk wat voor negatieve impact deze regeling op zijn melkveebedrijf zou hebben. "Uitgaande van 5000 euro per fosfaatrecht, maal 100 koeien, dan hoef ik niet uit te leggen wat voor financiële strop dit oplevert om mijn melkvee te behouden. Kleine kans dat de bank zoiets wil financieren, als het überhaupt verstandig is om deze absurd hoge investeringskosten aan te gaan."



Tegenstrijdige belangen

"Het botst ook volledig met de visie die wordt uitgedragen vanuit zowel de regering als consumentenorganisaties, die pretenderen biologische producten te willen promoten, maar vervolgens met averechts beleid op de proppen komen. Met alle gedane inspanningen voelt het als stank voor dank", betreurt Max. Ondertussen groeit de vraag naar biologische zuivel nog altijd zienderogen. "Het is daarom te hopen dat de politiek tot inkeer komt. Maak grondgebondenheid elementair! Dat is fair tegenover biologische melkveehouders en de grondgebonden gangbare ondernemers", betoogt Max. Toch vreest hij ervoor dat de politiek teveel de oren heeft laten hangen naar Campina en LTO Zuid. "Ik sta daarom 100 procent achter de actie 'Red de Biokoe'", besluit Max.

Voor meer informatie:
Max van Tilburg
maxvantilburg@gmail.com
M: 06-41918653