Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Openbaarmaking toelatingsdossiers bestrijdingsmiddelen nabij?

De Bijenstichting is zeer verheugd met het arrest van het Hof van Justitie. Op 23 november 2016 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg prejudiciƫle vragen beantwoord over de openbaarmaking van tests en studies die ten grondslag liggen aan toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen die op 'imidacloprid' zijn gebaseerd en die De Bijenstichting aanvecht. Het College voor het Beroep voor het Bedrijfsleven heeft deze vragen aan het Hof van Justitie gesteld naar aanleiding van een verzoek om openbaarmaking van De Bijenstichting. Het gaat om 84 documenten, waarvan het merendeel van Bayer Crop Science.



In de Europese Milieu-informatierichtlijn staat dat informatie over emissies in het milieu sowieso openbaar moeten worden gemaakt. Het Hof van Justitie geeft nu aan dat een zo ruim mogelijke uitleg moet worden gegeven aan 'emissies in het milieu'. Milieu-informatie moet op de breedst mogelijke manier systematisch aan het publiek ter beschikking worden gesteld en worden verspreid. Dat is ook het doel van het Verdrag van Aarhus. Er is geen onderscheid tussen 'emissies' enerzijds en 'lozingen en ander vrijkomen van stof in het milieu' anderzijds. Anders zou er sprake zijn van een kunstmatig onderscheid. Het gaat bij 'emissies om het milieu' niet alleen om 'emissies afkomstig van installaties', maar ook om 'emissies in het milieu' bij het vrijkomen in het milieu van producten of stoffen afkomstig van gewasbeschermingsmiddelen of biociden of hun werkzame stoffen.

Omdat De Bijenstichting vreest dat bepaalde gewasbeschermingsmiddelen schadelijk zijn voor bijen en om haar in staat te stellen de daadwerkelijke of voorzienbare emissies te controleren wil zij een zo ruim mogelijke toegang krijgen tot het toelatingsdossier van de betrokken middelen, zowel voor wat betreft de invloeden die emissies op de kortere als de langere termijn kunnen hebben. Het gaat met name om de residuen die na het gebruik van het product in het milieu aanwezig zijn en studie over de mate van stofdrift bij dit gebruik, ongeacht of deze gegevens afkomstig zijn uit (semi-)veldstudies, laboratoriumstudies of translocatiestudies.

Tot nu toe zijn de studies en tests geheim gehouden. Met de beantwoording van het Hof van Justitie is nog geen einde gekomen aan de procedures bij het College voor het Beroep van het Bedrijfsleven. Nu het Hof van Justitie de prejudiciƫle vragen heeft beantwoord, zal het College voor het Beroep van het Bedrijfsleven de behandeling van de zaken voortzetten en beslissen welke studies en tests precies openbaar moeten worden gemaakt. Academische wetenschappers kunnen dan meer dan voorheen controleren of de studies van de industrie correct zijn opgezet en uitgevoerd. Zo kan de discussie over landbouwgif en bijensterfte in meer openheid worden gevoerd.

Voor meer informatie:
info@bijenlint.nl
www.bijenlint.nl
Publicatiedatum: