Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: vraag biologisch citrus overstijgt aanbod

In Huelva werd het eerste Strategische Forum voor Citrus gehouden. Tijdens dit evenement was ook tijd ingeruimd voor biologische teelt. Onder de aanwezigen bevonden zich de directeur van Ecovalia, Álvaro Barrera en de territoriale delegaat voor Huelva, Extremadura en Portugal van de Andalusische Commissie voor Biologische Landbouw (CAAE), Alejandro Cabrera.



Ecovalia informeerde de telers van Huelva over de marketingmogelijkheden van biologisch citrus. Cabrera meldde dat er niet aan de vraag vanuit Europese markten tegemoet kan worden gekomen, omdat er niet genoeg aanbod is. Tegelijkertijd geldt deze situatie niet voor de conventionele markt. Daardoor is er in dat segment meer concurrentie op prijzen, wat volgens Cabrera iets is dat zich tegen de teeltsector keert. "Het pad dat wij volgen, draait om een sterke focus op kwaliteit. Als we de prijzen verminderen, lopen we serieuze risico's", legt Cabrera uit.

De CAAE-vertegenwoordiger liet zien hoe de biologische teelt in de afgelopen 25 jaar in Spanje, Andalusië en Huelva in opkomst is gekomen. Duidelijk werd hieruit dat het een goed gevestigde sector is met genoeg potentieel om zichzelf in de markten te blijven plaatsen. De regio's van Andalusië zijn goed voor 50 procent van het totale Spaanse areaal van Spanje. Huelva bekleedt in deze context een prominente positie.

Een van de cruciale stappen, die genomen moeten worden als telers van plan zijn om te werken met biologische teelt, heeft volgens Cabrera te maken met een verandering van mentaliteit. Sommige methodes met betrekking tot landbouwmanagement moeten hiervoor worden aangepast. "Dat is echter niet ingewikkeld en ook niet zwaar", benadrukte hij. "Daarbij heeft de ontwikkeling van de sector ons de beschikking gegeven over een voldoende aantal aan effectieve middelen om met enige problemen in de biologische teelt om te gaan."

Volgens Cabrera is een van de voornaamste problemen voor de biologische teeltsector dat telers vaak al op leeftijd zijn. "Het gebrek aan een nieuwe generatie telers leidt tot een gebrek aan interesse in nieuwe ondernemingsmodellen."

Onderzoeksprogramma's van Ifapa

Andere deelnemers aan dit evenement waren de onderzoekers Estefanía Romero en Ana Belén González van het Instituut voor Landbouw- en Visserij-Onderzoek en Training (Ifapa) in Alcalá del Río. Het doel van hun onderzoek naar een aantal Andalusische teeltbedrijven is om manieren te vinden om zoveel mogelijk kosten te besparen en het maximum aan winst te kunnen genereren. 

In de afgelopen zeven jaar heeft het Ifapa onderzoek gedaan naar onder andere productie, fruitkwaliteit, landbouwmanagement en irrigatietechnieken. Estefanía Romero is al vijf jaar werkzaam voor het instituut. Ze benadrukte het nut van het diversificeren van patronen die doorgaans in Andalusië worden gebruikt aan de hand van wat voor resultaten als doelstelling voor de productie worden gesteld. Een aantal van deze doelstellingen kunnen gaan om het soort variëteit dat wordt gebruikt of verschillende managementtechnieken. Romero ziet een duidelijke trend onder Andalusische citrustelers om over te schakelen op latere variëteiten.

Ook werd er onderzoek gedaan naar kostenoptimalisatie door middel van geautomatiseerde oogsttechnologie. Met betrekking tot biologische teelt wees ze erop dat het nodig is om meer bewust te zijn van het milieu. Het gebruik van middelen moet in rantsoenen worden gebruikt en er moet een zero waste-mentaliteit worden aangenomen.

Ana Belén González vertelde meer over de resultaten van haar onderzoek. Haar werk had te maken met het gebruik van geotextiel netten voor zowel biologische als conventionele teelt. Het voordeel van deze netten zijn dat het zowel water als lucht doorlaat, er voor 99% aan schaduw wordt gezorgd en de duurzaamheid van het materiaal. Een net kan 10 jaar worden gebruikt. Het gebruik van de netten heeft het mogelijk gemaakt om met 70% aan irrigatiewater te besparen. Ook werd er zo fruit van hogere kwaliteit geproduceerd, kwam nieuwe aanplanting sneller in productie en werden de volumes vergroot ondanks dat de plantengroei afnam. "De netten zijn vooral nuttig voor de biologische teelt, omdat het handmatig verwijderen van onkruid gemakkelijker maakt en daarmee de productiekosten verlaagt", aldus González.

Andere experts die bij het Forum aanwezig waren, waren José Hernández van het Generaal Subdirectoraat voor Groenten, Fruit, Olijfolie en Wijnbouw van het Ministerie van Landbouw van Mapama en Rosario Saseta van het Agro-Food Consultatiebureau van het Zuiden. Samen met Ecovalia hadden deze instanties het eerste Forum georganiseerd.

Het evenement werd afgesloten met een ronde tafeldiscussie, waaraan ook vertegenwoordigers van het bedrijf Cítricos del Andévalo en vanSAT Cítricos del Andarax deelnamen.
Publicatiedatum: